Vos rijdt in Peking toch ook de tijdrit

Wielrenster Marianne Vos mag toch de olympische tijdrit rijden in Peking. Dat heeft bondscoach Johan Lammerts gisteren na overleg met de wielerbond KNWU en de sportkoepel NOC*NSF besloten. De wielerbond wilde in eerste instantie niet dat Vos in China op drie onderdelen zou uitkomen vanwege de zware omstandigheden en schrapte haar uit de tijdrit.

De wielrenster was het daar niet mee eens en schakelde zelfs een advocaat in. Aanleiding voor de koerswijziging van de KNWU en Lammerts is de prestatie van de Brabantse zaterdag in de Baskische rittenkoers Emakumeen Bira. Ze versloeg daar in de tijdrit de wereldkampioene tijdrijden, de Duitse Hanka Kupfernagel.

Vos rijdt nu in Peking eerst de wegwedstrijd (10 augustus), daarna de tijdrit (13 augustus) en de puntenkoers op de baan (18 augustus). „We zijn vooral blij dat deze beslissing nu zo snel na zaterdag is genomen”, reageerde Vos’ ploegleider Thijs Rondhuis, op de terugweg uit Spanje. „Nu kan Marianne zich optimaal gaan voorbereiden.”

Rondhuis kon zich voorstellen dat Lammerts „wat terughoudend” was geweest ten aanzien van Vos en de olympische tijdrit. „Tot zaterdag had Marianne nog geen echt klinkend resultaat neergezet op die discipline. Gelukkig heeft Johan daar slagvaardig op gereageerd. We hadden het niet zo snel verwacht, wel gehoopt uiteraard. We zijn er heel blij mee.”

Robbie McEwen heeft gisteren de derde etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam gebracht. De 35-jarige Australiër was na een rit over 155 kilometer van Flums naar Gossau, zonder al te lastige stukken, de beste in de massasprint. Hij bleef de Spaanse Raborenner Oscar Freire en de Duitser Gerald Ciolek voor. De Spanjaard Igor Anton behield de leiderstrui.

Routinier McEwen wachtte al geruime tijd op een dagprijs. In de Ronde van Italië lukte het onlangs steeds net niet. Zijn enige zege dit seizoen was een rit in de Ronde van Romandië, in Zwitserland. Deze overwinning in Gossau sprak, gezien ook de tegenstand in de slotfase op het natte wegdek, tot de verbeelding. „Robbie was heel erg sterk”, zei Freire. „Ik dacht dat ik goed zat voor een overwinning.”

Freires ploegleider Frans Maassen kon de ‘nederlaag’ van Freire relativeren. „Oscar heeft de eerste etappe gewonnen en werd nu tweede. Dat is niet slecht. Oscar weet ook dat het in dit soort weer [zware bewolkt, veel plensbuien] in de laatste kilometers levensgevaarlijk is.” Freire werd volgens Maassen voorzichtig in de slotfase. „Hij is een jongen die in deze omstandigheden vooruit denkt. Aan de Tour de France.” Die begint zaterdag 5 juli, in Brest. (ANP)