Voorbeschouwing

Achteraf is het makkelijk praten, en de winnende coach heeft altijd gelijk, maar het is niet des Nederlands om met opzet te verliezen, dus ook al heb je met zeven doelpunten gewonnen van de wereld- en vicewereldkampioen (en daar mogen we best even van genieten), je moet er vandaag gewoon weer staan om je sportieve plicht te doen. Dat je na twee wedstrijden al gekwalificeerd bent, had natuurlijk niemand kunnen voorzien – en is een compliment waard naar het hele team toe – maar om Europees kampioen te worden moet je van iedereen kunnen winnen – en er zijn geen kleine landen meer, dus is het zaak om de euforie te temperen, met beide benen op de grond te blijven staan en niet te vroeg te juichen.

Ook tegen de Roemenen zie ik, als je van je eigen kracht uitgaat, je eigen spel speelt en de bal het werk laat doen, zeker mogelijkheden – mits je tenminste de ruimtes klein, de linies kort en het veld breed weet te houden. Natuurlijk, Roemenië heeft een uitstekende reeks achter de rug (en je hebt in de kwalificatie al eens van ze verloren), maar in de voetballerij staat iedere wedstrijd op zichzelf en hoewel je afhankelijk bent van de vorm van de dag, kun je het geluk ook afdwingen – door vooruit te verdedigen tijdens het pressie spelen en terug te verdedigen tijdens de omschakeling. Daar heb je dan wel spelers voor nodig met specifieke kwaliteiten, die als het moet het persoonlijke duel niet schuwen, als het nodig is temporiseren, en als het kan voor de voetballende oplossing gaan.

Nu is een wedstrijd pas gespeeld als het laatste fluitsignaal heeft geklonken, maar als het te lang nul nul blijft, loop je wel het risico op een gegeven moment vooral tegen jezelf te gaan voetballen, dus een vroeg doelpunt zou in dat opzicht wel gunstig zijn. Gelukkig heeft Van Persie, die in principe altijd wil spelen, nu zijn speelminuten gepakt en zo het nodige wedstrijdritme opgedaan, want de kans die Van Nistelrooy tegen Frankrijk miste, moet er op dit niveau eigenlijk in. Aan voorspellingen durf ik me evenwel niet te wagen – er valt op voorhand immers weinig over te zeggen – maar als we net zo spelen als tegen de Fransen, kan het zomaar weer 4-1 worden, tenzij de Roemenen eerst scoren natuurlijk – dan wordt het een heel andere wedstrijd.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg