Vion neemt Schotse vleesverwerker over

Vion, het grootste vleesbedrijf van Nederland, neemt het noodlijdende Schotse vlees- en voedingsmiddelenbedrijf Grampian over. Grampian heeft een omzet van 2,5 miljard euro en is een van de grootste bedrijven in Groot-Brittannië in zijn sector. „Dit bewijst hoeveel belang Vion hecht aan de Engelse markt”, stelt Daan van Doorn, voorzitter van de raad van bestuur van Vion. „De nieuwe combinatie wordt een vooraanstaande speler in de Engelse voedingsmiddelenindustrie.”

Vion is al met een aantal vestigingen actief op de Britse markt en exporteert veel bacon vanuit Nederland, waarvoor speciaal aan de Britse wensen aangepaste varkens worden gefokt in Nederland. In december nam Vion een meerderheidsaandeel in J&J Tranfield, een vooraanstaande producent van pizza en ontbijtworstjes.

Grampian is een familiebedrijf en heeft zware schulden. Vion deelt niet mee hoeveel het betaalt voor de overname. Grampian heeft 17.500 werknemers, van wie 4.500 in een productievestiging in Thailand. Vion brengt alle Britse vleesactiviteiten in een apart bedrijf onder, Vion Food UK.

Vion is niet beursgenoteerd en is eigendom van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO, die 18.000 boeren als lid heeft. De laatste jaren is Vion door een reeks overnames hard gegroeid. Het had vorig jaar een omzet van 7,1 miljard euro en 18.000 medewerkers.