Verdachte bij Strafhof gaat mogelijk vrijuit

Hij moet de eerste worden die ooit terechtstaat voor het Internationale Strafhof in Den Haag, maar mogelijk komt hij over een week op vrije voeten.

De rechters van het Strafhof hebben gisteren een harde reprimande uitgedeeld aan de aanklagers van Thomas Lubanga, een Congolese ex-militieleider die wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Lubanga, die al twee jaar in voorarrest zit in Den Haag, zou kindsoldaten hebben geronseld tijdens de oorlog in Congo die eindigde in 2003.

De aanklagers hebben te ruim gebruikgemaakt van een regeling die hen toestaat om bepaalde informatie als vertrouwelijk te bestempelen, aldus de rechters. Daardoor „is het proces in zo’n grote mate verstoord dat het nu onmogelijk is om de samenstellende onderdelen van een eerlijk proces in elkaar te passen”.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Lubanga zou 23 juni van start gaan, maar de rechters besloten tot uitstel na klachten van de verdediging dat de aanklagers ongeveer 200 documenten niet hebben overhandigd. De rechters zullen 24 juni bekendmaken of de zaak moet worden gestaakt en Lubanga vrijgelaten.

Vrijlating van Lubanga zou een harde klap betekenen voor het in 2002 opgerichte Strafhof. Vervolging van Lubanga kan volgens voorstanders van internationale rechtspleging de legitimiteit vergroten van het Strafhof, dat weinig vooruitgang boekt bij het aanpakken van oorlogsmisdadigers uit onder meer Oeganda en Darfur. (Reuters, AP)