Vakbond van bierbrouwers VS waarschuwt tegen InBev

De Amerikaanse bierbrouwers- en frisdrankvakbond Teamsters heeft werknemers van bierconcern Anheuser-Busch gewaarschuwd voor de gevolgen van een eventuele overname door de Belgisch-Braziliaanse bierreus InBev. InBev, producent van meer dan 200 biermerken, bracht vorige week een ongevraagd bod uit van meer dan 30 miljard euro op de Amerikaanse brouwer. Anheuser-Busch, producent van het merk Budweiser, heeft ongeveer de helft van de Amerikaanse biermarkt in handen. InBev beschouwt de brouwer daarom als een aantrekkelijke aanvulling op de brouwerijen die het concern vooral in Europa en Latijns-Amerika bezit.

De Amerikanen vrezen echter dat InBev na een eventuele overname flink zal ingrijpen om de efficiëntie van het familiebedrijf op te schroeven. Die angst heeft nu ook de vakbond gemobiliseerd. In een pamflet aan de werknemers van de brouwerijen waarschuwt de Teamsters-vakbond voor een onzekere toekomst: „InBevs overnamegeschiedenis in Europa en Canada heeft laten zien dat werknemers en gemeenschappen die afhankelijk zijn van Anheuser-Busch last kunnen krijgen van een afkalving van de arbeidsvoorwaarden en zelfs ontslagen.”

De vakbond is bang dat InBev de overnamesom zo snel mogelijk wil terugverdienen door harde saneringen door te voeren. De bond maakt zich niet alleen zorgen om het behoud van banen, maar ook om de pensioenen en zorgverzekeringen van (oud-)werknemers van Anheuser.

Ondertussen voert InBev de druk op om snel tot een overname te komen. Dit weekend stuurde de Braziliaanse topman Carlos Brito een tweede brief aan het bestuur van Anheuser-Busch, waarin hij waarschuwde dat het bod van InBev geldt voor de huidige bezittingen en bedrijfsstructuur van Anheuser. Hij reageert daarmee op nieuwsberichten dat Anheuser ook gesprekken voert met de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo. Anheuser is al voor de helft eigenaar van deze brouwer, maar zou door zich verder in te kopen een nieuwe bedrijfsconstructie kunnen opzetten, waardoor het voor InBev moeilijker kan worden Anheuser-Busch over te nemen. De tweede brief van Brito lijkt vooral bedoeld om aandeelhouders Anheuser-Busch te waarschuwen dat zij dan geld mislopen.

Actiesite van Amerikaanse vakbond: budwatch.com