Vaccinpleister tegen diarree kan leven van baby`s redden

Rotterdam. Diarree waarvan reizigers ziek worden en waaraan baby`s doodgaan, kan worden getemperd met een vaccinpleister. Dat blijkt uit kleinschalig onderzoek dat is verschenen in het medisch tijdschrift The Lancet. Het gaat om een vorm van diarree waartegen nog geen vaccin bestaat. De vaccinatie voorkomt niet dat mensen diarree krijgen, maar de ziekte verloopt wel minder ernstig. Zieken, in dit geval reizigers naar Guatemala en Mexico, hadden minder vaak dunne ontlasting. De diarree duurde bovendien gemiddeld een halve dag in plaats van twee dagen. De auteurs, onder leiding van de Amerikaanse vaccinproducent Iomai, concluderen dat het vaccin ”enige bescherming biedt”. De bacterie waartegen het vaccin werkt, is de zogeheten enterotoxine-vormende Escherichia coli (ETEC). Dat is een gevaarlijke variant van een normale darmbacterie. Reizigers worden er ziek van, maar vooral ook veel baby`s in ontwikkelingslanden. Van alle kinderen die doodgaan aan diarree (elk jaar zo`n 2,5 miljoen) overlijdt naar schatting één op de acht aan ETEC. De bacterie wordt overgebracht door vervuild water en voedsel.