Twee dode duikers in Westhaven Amsterdam

Twee duikers zijn de afgelopen week levenloos uit het water gehaald in de Westhaven in Amsterdam. Bij de politie en in duikkringen houdt men er rekening mee dat het zogeheten ‘drugsplukkers’ zijn. Dat het sportduikers zijn, is onwaarschijnlijk, want de haven is voor hen verboden gebied.

De mannen waren gekleed in duikpakken met de bijbehorende uitrusting en hadden volgens de politie al zo’n acht weken in het water gelegen.

„Het was een zeer luguber gezicht”, zegt Hans Fylstra van het Overslagbedrijf Amsterdam in de Westhaven. De eerste duiker werd donderdagavond ontdekt, de tweede zaterdag. Sectie heeft geen duidelijkheid gebracht over de doodsoorzaak, zegt een woordvoerder van de politie. De slachtoffers waren onherkenbaar. Het onderzoek is volgens hem gericht op de vraag: wie zijn deze mannen? Dat het inderdaad om drugsplukkers gaat wordt zeker niet uitgesloten.

In de Westhaven liggen regelmatig Zuid-Amerikaanse schepen met kolen aan de kade om te worden gelost door het overslagbedrijf. Op de vraag of er half april ook een schip met lading uit Colombia of een aangrenzend land lag aangemeerd, zegt Fylstra: „Dat zou heel goed kunnen kloppen.” De politiewoordvoerder bevestigt dat er geen meldingen zijn van twee vermiste duikers.

Bij de douane en de havenpolitie is deze wijze van drugssmokkel al enige jaren bekend. De drugsbende bevestigt een of meerdere cilinders aan de buitenkant van het schip, onder de waterlijn. In januari van dit jaar werd onder een Colombiaans schip in Amsterdam 150 kilo cocaïne gevonden.