Televisie Voorkeur

In het praatprogramma Zomer 2008 ontvangen Marcel Vanthilt (foto) en Ben Crabbé gasten in de Koninklijke Gaanderijen in Oostende. Vandaag onder anderen de Vlaamse historicus en publicist Marc Reynebeau die in zijn nieuwe boek Struikelend door het leven zoekt naar het antwoord op de vraag waarom iemand doet wat hij doet. Rosetta Porta, de consul van Monaco in België geeft tekst en uitleg bij het bezoek van Prins Albert van Monaco aan Oostende deze week. Verder de Waal van de week en Kamagurka die een schilderij maakt. Eén, 22.10-23.00u. Jansen, Leendert

actualiteiten

EénVandaag. Onder meer aandacht voor allochtone Oranje-fans, zoals onder andere Rachid, de Marokkaanse Frans Bauer. Ned.1, 18.20-18.25u.

Nova/Den Haag vandaag. Belgen zien met lede ogen Nederlanders naar België komen voor nieuwe nieren. Verder politieke opwinding over een Nederlander, in Thailand veroordeeld wegens bezit van kleine hoeveelheden coke en hash, die de rest van zijn straf in Nederland mag uitzitten, maar dan wel nog minimaal vijf jaar, terwijl hij in Nederland voor het bezit niet tot gevangenisstraf zou zijn veroordeeld. Ned. 2, 22.50-23.15u.

Informatief

Michael Palin’s new Europe. Reisjournalist Michael Palin in het voormalige Oostblok. Hoog in het Tatragebergte in Slowakije vilt Palin een varken en leert hij worstjes maken, in Brno wordt hem in een mimeschool gevraagd een haan uit te beelden. Verder o.m. een bezoek aan het eiland Rügen en het vakantiekamp Prora, gebouwd door Hitler in het kader van de Kraft durch Freude-programma. BBC 2, 20.00-21.00u.

Opsporing verzocht. De politie vraagt hulp van het publiek bij de oplossing van misdrijven. Vandaag o.m. een overval op een woning in Roosendaal op klaarlichte dag door twee negroïde mannen en een reclamebureau in Amsterdam waar in de eerste vijf maanden van 2008 al vier keer is ingebroken. Ned.2, 20.30-21.05u.

The genius sperm bank. Film over de controversiële spermabank van Robert Clard Graham met uitsluitend hoogbegaafde donoren, zoals Nobelprijswinnaars. Canvas, 22.15-23.05u.

cultuur

The Culture Show. Cultureel magazine met aandacht voor de Folkstone Triennial, een expositie waarvoor 23 internationale kunstenaars werk hebben gemaakt, onder wie Christian Boltanski, Tracey Emin, Mark Dion, Jeremy Deller, Tacita Dean and Mark Wallinger. Het nieuwe evenement, dat om de drie jaar zal worden georganiseerd is een van de meest ambitieuze kunstprojecten in Groot-Brittannië en is tevens bedoeld om Folkstone ‘op de culturele kaart’ te zetten. Verder o.m. aandacht voor een nieuwe film over de dichter Dylan Thomas (1914-1953) , The Edge of Love. BBC 2, 23.00-23.30u.

Oerol Late Night. Live talkshow vanaf het festivalterrein op Terschelling. Sipke Jan Bousema ontvangt Oerolliefhebbers, artiesten, muzikanten en eilandbewoners. Vanavond onder de gasten de tatoeage-deskundige Henk Schiffmacher. Ned.2, 23.20-23.55u.

documentaire

Imagine. A trip to Asia: on the road with the Berlin Philharmonic. Documentaire over de musici van de Berliner Philharmoniker tijdens hun toernee door Azië. Openhartige gesprekken met de orkestleden en dirigent Simon Rattle. BBC 1, 23.35-0.35u.

voetbal

EK Voetbal: Nederland-Roemenië. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Frank Snoeks, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. In de studio zitten Tom Egberts en Johan Cruijff, op het veld staan Jack van Gelder en Youri Mulder. Ned.1, 17.25-20.00u.

EK Voetbal: Frankrijk-Italië. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Arno Vermeulen, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 20.40-22.50u.

overige sport

Tennis: tennistoernooi Rosmalen. Verslag van de tenniswedstrijden op gras bij het Autotron in Rosmalen. RTL7, 11.40-12.00u.

Paardensport: Royal Ascot. Van 17 tot 21 juni vinden de paardenraces op Royal Ascot plaats. De BBC doet dagelijks verslag van dit beroemdste race-evenement ter wereld. BBC 1, dagelijks 14.45-16.20, BBC 2, 16.20-18.15u.

spanning

KRO Detectives: Rebus: the naming of the dead. De Schotse detective Rebus zit net gezellig met een vriend in de pub, klaar om voetbal op tv te kijken, als hij wordt weggeroepen. Er is een lichaam gevonden bij een hotel waar net een belangrijk congres wordt gehouden. De identiteit van het slachtoffer is moeilijk te achterhalen. Ned.2, 21.10-22.30u.