Talibaan nemen vijf dorpen bij Kandahar in

Honderden strijders van de Talibaan hebben gisteren tien dorpen in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar ingenomen en dreigen door te stoten naar de stad Kandahar. Dat heeft Mohammad Farooq, regeringsleider in het district Arghandab, bekendgemaakt.

Arghandab ligt net ten noorden van de stad Kandahar – het voormalige bolwerk van de Talibaan – en een stamleider in de regio waarschuwde dat de Talibaan de dekking van de wijngaarden en granaatappelbomen kunnen gebruiken om een aanval op Kandahar-Stad te lanceren. „Heel Arghandab bestaat uit boomgaarden. De Talibaan kunnen zich daar makkelijk verstoppen om te vechten”, zei Haji Ikramullah Khan. „De Russen hebben Arghandab nooit ingenomen omdat ze zware verliezen leden als ze daar vochten.”

De terreinwinst van de Talibaan komt drie dagen nadat Talibaan-strijders in een grote aanval ruim 1.150 gevangenen, onder wie 400 vermeende Talibaan, bevrijdden uit de belangrijkste gevangenis van Kandahar. NAVO-woordvoerder Mark Laity zei dat „de ontsnapping uit de gevangenis veel mensen [strijders] in roulatie hebben gebracht, die er daarvoor niet waren en natuurlijk moet je reageren op die potentiële dreiging.” De NAVO en het Afghaanse leger sturen extra troepen naar de regio.

De Pakistaanse regering heeft gisteren de Afghaanse ambassadeur op het matje geroepen nadat president Hamid Karzai van Afghanistan gisteren dreigde Talibaan-strijders desnoods tot over de grens in Pakistan te zullen aanpakken. Volgens een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is aan de ambassadeur „een sterk protest” overgebracht.

Volgens Karzai heeft zijn land het recht zich te verdedigen tegen de aanvallen van Talibaan-strijders die vanuit het moeilijk te controleren en wetteloze Pakistaanse grensgebied opereren. „Zij komen hier om Afghanen en coalitietroepen [van de NAVO-missie ISAF en de VS, red.] te vermoorden. Dit geeft ons het recht precies hetzelfde te doen.” (Reuters, AP)