Talibaan lanceren aanval op Kandahar

Honderden strijders van de Talibaan hebben gisteren tien dorpen rond de Zuid-Afghaanse stad Kandahar ingenomen. Zij dreigen nu door te stoten naar de grootste stad van de regio. Dat heeft Mohammad Farooq, hoofd in het district Arghandab, bekendgemaakt. De Talibaan zouden in voorbereiding op een aanval zijn begonnen met het vernielen van bruggen en het leggen van landmijnen. Meer dan vierduizend mensen zouden op de vlucht zijn geslagen.

Arghandab ligt net ten noorden van de stad Kandahar, een voormalig bolwerk van de Talibaan. Een stamleider in de regio waarschuwde dat de Talibaan de dekking van de wijngaarden en granaatappelbomen kunnen gebruiken om een aanval op Kandahar te lanceren. „Heel Arghandab bestaat uit boomgaarden. De Talibaan kunnen zich daar makkelijk verstoppen om te vechten”, zei Haji Ikramullah Khan. „De Russen hebben Arghandab nooit ingenomen omdat ze zware verliezen leden als ze daar vochten.”

De terreinwinst van de Talibaan komt drie dagen nadat Talibaan-strijders in een grote aanval ruim 1.150 gevangenen, onder wie 400 vermeende Talibaan, bevrijdden uit de belangrijkste gevangenis van Kandahar. NAVO-woordvoerder Mark Laity zei dat „de ontsnapping uit de gevangenis veel mensen [strijders] in roulatie heeft gebracht, die er daarvoor niet waren. En natuurlijk moet je reageren op die potentiële dreiging”. De NAVO en het Afghaanse leger sturen troepen naar de regio.

Groot-Brittannië maakte gisteren bekend 230 extra militairen naar Afghanistan te sturen (er vertrekken 630 militairen naar het land, 400 militairen keren terug). Het totale aantal Britse soldaten in het land komt daarmee op 8.000. Afgelopen week sneuvelden vijf Britse militairen waarmee het dodental sinds de inval in Afghanistan in 2001 voor de Britten uitkomt op 102. (Reuters, AP)