Stem Bareilles glijdt het oor in

Pop Sara Bareilles. Gehoord: 16/6, de Melkweg, Amsterdam.

Een ‘Little Voice’, zoals Sara Bareilles (1979) haar debuutalbum doopte, heeft ze zeker niet. Integendeel: de Amerikaanse zangeres uit Eureka, Californië, die momenteel een hit heeft met het aanstekelijke Love Song („I’m not gonna WRITE you a love song..”) heeft veeleer een Stem. Naast haar onafscheidelijke piano is die het belangrijkste, en verreweg het interessantste instrument te horen op Little Voice – een wat onvolgroeide, maar makkelijk in het gehoor liggende mijmerplaat vol vlot wiegende pianoliedjes met hier en daar een randje rock.

Die stem, die gisteren in een uitverkochte Amsterdamse Melkweg ook weer alle ruimte kreeg, stijgt achteloos op uit Bareilles’ keel zodra die haar mond openspert, en glijdt dan soepel de oorschelp in, om daar nog even helder te resoneren. Pop, rock, zwoel jazzy of gospelachtig klagend, het volgt elkaar schijnbaar moeiteloos op. Van hoog naar laag en hup, in de kopstem, het lijkt Bareilles, die nooit zangles heeft gehad, allemaal even gemakkelijk af te gaan.

Bareilles en haar piano werden gisteren begeleid door drums, bas en elektrische gitaar. Daar die laatste twee wat meer ruimte kregen dan op de plaat, was het geluid steviger en spannender. Doordat het podium vrijwel het hele concert nauwelijks verlicht was – met uitzondering van een enkele spot op Bareilles gezicht – kreeg haar pastelkleurige pianopop een donkerder, rokerig, nachtclubtintje. Af en toe maakte het ‘meisje achter de piano’ plaats voor een ware bluesdiva, zoals in het spannende Vegas, en een zwoel gezongen cover van The Beatles’ Oh Darling.

Meestal is Bareilles echter nog iets te veel een meisje. Een meisje dat liedjes schrijft over liefdesverdriet, en alle meisjes in de zaal mee laat zingen. Een meisje dat kirt en giechelt en ‘zoooo blij’ is dat iedereen er is. Veelzeggend was dan ook de eerste toegift: een cover van Genie in a bottle, van Christina Aguilera – toen die zelf nog een meisje was. Een spannende, hese, bluesy cover, dat wel.

    • Herien Wensink