Stelsel van drie `superaardes` omringt verre ster

Rotterdam, 17 juni. Astronomen van de Zuidelijke Europese Sterrenwacht hebben een planeetstelsel gevonden dat uit drie `superaardes` bestaat. Superaardes zijn rotsachtige planeten met een massa van twee tot tien keer die van de aarde. De drie superaardes draaien rond een ster die iets lichter is dan onze zon, op 42 lichtjaar afstand in de buurt van het sterrenbeeld Goudvis. Ze werden ontdekt met het Harps-instrument op de Very Large Telescoop in La Silla in Chili. Harps meet de kleine bewegingen van de ster die ontstaan doordat óók lichte planeten toch een beetje zwaartekracht uitoefenen op de veel zwaardere ster. De superaardes hebben massa`s van 4,2, 6,7 en 9,4 maal die van de aarde en draaiden om de ster in 4,3, 9,6 en 20,4 dagen. De vondst zal binnenkort gepubliceerd worden in het vakblad Astronomy and Astrophysics.