Soul windt de man op

Mannen ondergaan bij het luisteren naar muziek significant grotere fysieke veranderingen dan vrouwen. Ook kunnen ze beter bepalen welke muziekgenres hen beïnvloeden, en zijn ze zich meer bewust van de gevoelens die verschillende geluiden oproepen. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse psycholoog Davis Moxon naar de fysieke reacties op muziek, gemeten naar de biochemische veranderingen in het lichaam.

Uit het onderzoek, in opdracht van elektronicaconcern Sony Ericsson, blijkt dat mannen opgewonden raken van Britse soul. Ook Duitse hiphop, Letse pop en Estlandse rock verhogen de testosteronspiegel. Vrouwen blijken zich minder bewust van het effect van muziek op hun lichaam. Zij raken vooral opgewonden van pikante Spaanse latinmuziek. Bij zowel mannen als vrouwen veroorzaakt dit genre echter ook de meeste stress.

Mannen worden alert van Deense akoestische pop, vrouwen van Zuid-Afrikaanse rock. Langzame muziek heeft niet per se een ontspannende werking. Snelle Kroatische popnummers, Letse poprock en Poolse poprock werken vooral ontspannend. (ANP)