Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Sharp LB-1085: het grootste lcd-scherm ter wereld

sharp_108.jpgDe Sharp LB-1085 inch televisie was in januari al te zien op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Nu is dit reuzenscherm ook daadwerkelijk te koop. Voor op de kop af 70.000 euro hangt het grootste lcd-scherm ter wereld thuis in de woonkamer. Puntje van aandacht: deze televisie heeft een diameter van 2,75 meter. Dat betekent dat het gevaarte met keilbouten in de muur geschroefd moet worden, want de Sharp weegt maar liefst 200 kilogram.
De glasplaat die voor dit lcd-scherm gebruikt is, is de maximale maat die uit de lcd-fabriek van Sharp rolt. Normaal halen ze uit één zo’n plaat verschillende tv’s. Overigens wordt dit soort grote schermen weinig verkocht. Volgens het Nederlandse gadgetblog AV Blog werden er van een 103 inch grote televisie van Panasonic maar 15 exemplaren in één jaar verkocht.
Exorbitante modellen als de Sharp LB-1085 zijn vooral bedoeld om op gadgetbeurzen de voorbijgangers te vermaken: promotiedame erbij, kiekje, en op naar het volgende scherm. Het grootste scherm dat tot nu toe verkrijgbaar is, is een 150 inch Pioneer plasma televisie. Wie nog een maatje groter wil, zal zich moeten behelpen met een projector. Ook een stuk goedkoper, overigens.