Rebellen in Tsjaad opnieuw in offensief

Tsjadische rebellen claimen vanochtend een vierde stadje binnen drie dagen in het oosten van het land te hebben veroverd op het regeringsleger. Am Zoer ligt 80 kilometer ten noordwesten van de regionale hoofdstad Abéché, de uitvalsbasis van veel humanitaire missies voor Darfur, de Soedanese crisisregio die grenst aan Oost-Tsjaad.

De inname van Am Zoer was vanochtend niet bevestigd door een neutrale partij. De Tsjadische regering had nog niet gereageerd. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft gisteren haar activiteiten langs de gehele Tsjadische oostgrens opgeschort wegens de toenemende onveiligheid aldaar.

Een rebellenwoordvoerder zei vanochtend dat de opstandelingen de garnizoenscommandant van Am Zoer hebben gevangengenomen. Het uiteindelijke doel, aldus de zegsman, is de hoofdstad N’Djamena, 700 kilometer van Abéché. De rebellen zijn uit op de val van president Idriss Déby. In februari bereikten zij N’Djamena, waar ze door regeringsmilitairen werden teruggedreven.

Déby heeft het rebellenoffensief aangegrepen om vraagtekens te plaatsen bij Eufor, de Europese vredesmacht in Oost-Tsjaad waar zestig Nederlandse mariniers aan deelnemen. Het offensief bewijst dat Eufor „samenwerkt” met de rebellen, aldus Déby. „We hebben het recht om ons af te vragen hoe bruikbaar zijn aanwezigheid [van Eufor] is in Tsjaad”, aldus Déby. Ierse Eufor-militairen werden zaterdag door rebellen onder vuur genomen bij Goz Beida, een van de vier stadjes die de rebellen hebben aangevallen. (AFP, Reuters)