Raadslid stapt uit CU om gedragscode homo’s

Het Amsterdamse deelraadslid Yvette Lont stapt uit de ChristenUnie omdat de partij „geen concreet antwoord wil geven” of ook een praktiserend homoseksueel deze partij kan vertegenwoordigen. Lont is het oneens met de nieuwe, ruimere gedragscode voor CU-politici en -bestuurders die zaterdag met grote meerderheid werd aangenomen op het congres in Zwolle.

In een persbericht zegt Lont dat ze „de kiezers die zich niet met de koers van de ChristenUnie kunnen vereenzelvigen” blijft vertegenwoordigen met de ‘Lijst Lont’. Volgens haar woordvoerder is ze in gesprek met mensen van buiten Amsterdam „die de koers van de ChristenUnie al langere tijd niet meer Bijbels vinden”.

Lont, oud-prostituee en voorgangster in een pinkstergemeente, startte eind zomer 2007 de discussie over homoseksualiteit binnen de ChristenUnie door de homoseksuele praktijk in het Nederlands Dagblad een zonde te noemen die „de geestelijke dood” verdient. Dat trok ze later terug. Ze werd om haar standpunt bedreigd, maar kreeg van de partij geen bescherming, aldus haar woordvoerder. De zaak greep haar zo aan dat ze op doktersadvies zestien weken stopte met haar werk als deelraadslid. Afgelopen vrijdag begon ze weer. Door haar zetel te behouden, houdt Lont zich niet aan de getekende verklaring waarin die wordt gekoppeld aan het CU-lidmaatschap.

In een interview met het Nederlands Dagblad van vandaag zegt Lont dat ook de partij een belofte verbreekt, „door niet aan Bijbelse uitgangspunten te blijven vasthouden”.