Prijsstijging in Nederland laagste van Europese Unie

Nederland boekte in mei de laagste inflatie van de Europese Unie. Ook de inflatie op jaarbasis is in Nederland de laagste van de EU. De inflatie in de EU bereikte in mei het hoogste niveau in zestien jaar.

Met een gemiddelde prijsstijging van 2,1 procent in mei en van 1,7 procent op jaarbasis blijft Nederland ver onder de gemiddelde inflatie van 3,7 procent in de eurolanden en 3,9 procent in de Europese Unie als geheel.

Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, publiceert maandelijks deze inflatiecijfers.

De hoogste inflatie in de EU deed zich de afgelopen maand voor in de Oost-Europese lidstaten Letland (17,7 procent), Bulgarije (14 procent), Litouwen (12,3 procent) en Estland (11,4 procent). Portugal, Duitland, Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië boekten prijsstijgingen net onder of op het gemiddelde van 3,7 procent voor het eurogebied.

De oplopende inflatie is vooral het gevolg van stijgende prijzen voor energie, woonlasten en voedingsmiddelen. Prijsdalingen doen zich voor bij elektronica, IT-diensten en telecomtarieven.

Vorige week lekte uit dat het Centraal Planbureau (CPB) de inflatie voor volgend jaar in Nederland op 3,5 procent raamt. Hierdoor dreigt de koopkracht over de hele linie minder positief uit te vallen dan het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld. Minima zouden er zelfs in koopkracht op achteruit gaan.

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean Claude Trichet, waarschuwde onlangs voor de oplopende inflatie in de eurolanden. De ECB hanteert een inflatie van rond de 2 procent per jaar als doelstelling voor het monetaire beleid. Begin deze maand zei Trichet dat de ECB overweegt het belangrijkste rentetarief in juli te verhogen. De rente staat nu op 4 procent. Hogere rente koelt op den duur de economie af en dempt de prijsstijgingen.

Volgens Trichet verkeert de ECB in verhoogde staat van paraatheid om de inflatie in het eurogebied te bestrijden.