Pigment

Wederom slaat de klok middernacht, en wederom heeft u, beminde luisteraar, afgestemd op de onvolprezen radiorubriek Meniscus & Co, uw regionale wegwijzer in de sportactualiteit. Wij heten vannacht welkom dr. P.A. Lijnzaad van de VOC, de Vrijdenkende Oecumenische Centrale. Welkom dr. Lijnzaad.

„Uw studio is nogal spartaans ingericht, als ik zo vrij mag zijn. Waar blijven de kroketten?”

De kroketten zijn reeds onderweg. Drankje vooraf?

„Watertje met bubbels, graag. Ik moet straks achter het stuur.”

U lijkt me een verstandig mens.

„Maar geen oranje water aub, qua kleurstoffen zit ik aan mijn taks. Wat niet wegneemt dat ik pro-Oranje ben. Niet te geloven wat pigment met een volk kan doen. Wat het met de hele wereld doet. Een oecumenisch wonder, mag ik wel zeggen. De film van ome Wilders weggevaagd door pigment. Wie had dat drie maanden geleden durven voorspellen. Maar over de kleur oranje wenst u me niet te spreken, geloof ik.”

Klopt als een bus, dr. Lijnzaad. De kleur die onze zuiderburen verdeelt tot op het bot, willen wij aan de orde stellen: wit.

„Juist, de Vlaamse afgod Tom Boonen. Out-of-competition betrapt op het snuiven van een lijntje cocaïne. En daarom mag hij niet meedoen aan de Tour de France. Amusant.”

Amusant?

„Ja, zeer amusant. In België rollen de Boonenmoppen over de toog. Boonen mag graag winnen omdat het witte lijntje op het wegdek hem zo aanstaat, bijvoorbeeld.”

Maar sportief gezien heeft hij altijd binnen de lijntjes gekleurd.

„Het ligt in de lijn der verwachting dat hij nu diep door het stof moet.”

De afgod is aangelijnd, wilt u zeggen?

„De tijden zijn veranderd. Tot voor een jaar geleden konden de vedetten ongestoord ontsnappen aan het sterrendom. Party’s met het facultatieve repertoire aan cocaïne, xtc, lsd, alcohol en kruidenthee bestonden vanuit de traditie. Een ideale situatie. Wie zijn carrière op het hellend vlak wilde plaatsen door geïnstitutionaliseerd gebruik kwam ruim aan zijn trekken.”

U bedoelt dat de atleten zichzelf en het publiek verzekeren van een afdoende dosis drama?

„De Belgen zijn erg verwend geweest met Frank Vandenbroucke.”

In het geval Boonen komen de woorden ‘voorbeeldfunctie’ en ‘rolmodel’ telkens terug. Van de halfgod wordt verwacht dat hij een onberispelijk mens is zowel in de koers als erbuiten. Wat heeft dr. Lijnzaad in deze de luisteraars mede te delen.

„Niet veel. Het kiezen van voorbeelden dan wel rolmodellen is geheel voor eigen risico. Wie op zeker wil gaan kiest beter voor Jezus, Boeddha, en nog zo een paar. Maar dan wordt er wel een persoonlijke inzet verwacht. Daar hebben de mensen dan weer geen zin in.”

    • Peter Winnen