Obama tegen zwarte vaders: zorg voor kind ook na bevruchting

Chicago. Barack Obama heeft zwarte mannen zondag - op Vaderdag - opgeroepen meer zorg te dragen voor hun kinderen. ”Vaders moeten inzien dat hun verantwoordelijkheid niet ophoudt bij de bevruchting”, aldus de Democratische presidentskandidaat. De Afro-Amerikaanse senator merkte onder meer op dat ”meer dan de helft van alle zwarte kinderen leeft in een eenoudergezin”. Obama groeide zelf ook op zonder zijn eigen vader, die in Kenia bleef, terwijl de jonge Barack in Hawaï en Indonesië woonde. Obama: ”Ik herinner me welke tol het van mij eiste, dat er geen vader thuis was. Jaren geleden besloot ik daarom dat ik een goede vader voor mijn kinderen zou zijn.” Obama gebruikte onder meer legerafkortingen om de afwezigheid van de afwezige vaders aan te duiden. ”Te veel vaders zijn M.I.A. [Missing in Action, red.], te veel vaders zijn AWOL [absent without leave]. De fundering van onze families verzwakt hierdoor.” Hij erkende wel dat hij door de race om het presidentschap zelf momenteel ook weinig bij zijn kinderen is.