NAVO-chef: Russische zorg over Oekraïne niet nodig

Als Oekraïne lid wordt van de NAVO, betekent dat niet dat er NAVO-bases op Oekraïens grondgebied komen en Oekraïense militairen aan NAVO- missies gaan deelnemen. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer gisteren gezegd tijdens een bezoek aan Oekraïne. Zijn woorden lijken voornamelijk bedoeld om de Russische zorgen weg te nemen over de mogelijke toetreding van Oekraïne tot het westers bondgenootschap.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Joesjtsjenko zei de NAVO-topman dat een Oekraïens NAVO-lidmaatschap de belangen van Rusland niet zou schaden. „Dat is een mythe, een grote mythe. En die wil ik in uw aanwezigheid ontkrachten.”

De Hoop Scheffer brengt dezer dagen een bezoek aan Oekraïne, twee maanden na het besluit van de NAVO-top in Boekarest dat Oekraïne en Georgië in de toekomst tot het bondgenootschap mogen toetreden, al is daartoe nog geen duidelijke termijn afgesproken. In december behandelt de NAVO de kwestie opnieuw. President Joesjtsjenko sprak gisteren de hoop uit dat zijn land dan in het zogenoemde stappenplan wordt opgenomen, waarmee toelating op de lange termijn een feit is.

De Hoop Scheffer weigerde echter een definitieve termijn te noemen. „Het enige dat ik kan zeggen is dat de NAVO en de NAVO alleen de beslissing neemt”, zei hij. Met die woorden leek hij te willen onderstrepen dat Rusland geen enkele invloed zou hebben op het nemen van dat besluit.

In het pro-Russische oosten van Oekraïne bestaat groot verzet tegen toetreding. In de hoofdstad Kiev gingen honderden tegenstanders de straat op om hun ongenoegen te uiten.

In Rusland wordt de oostwaartse uitbreiding van de NAVO gezien als een verlenging van de gewapende arm van de VS. Begin dit jaar dreigde de toenmalige Russische president Poetin Russische kernraketten op Oekraïne te richten als het NAVO-raketten op zijn grondgebied zou toelaten.