‘Naast Tanja nog een Hollandse bij FARC’

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft een tweede Nederlandse ‘guerrillera’ in de gelederen. Vorig jaar werd bekend dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer sinds 2002 lid is van de groep. Tanja’s Nederlandse collega zou als nom de guerre Alexandra hebben.

Dat meldt de Colombiaanse krant El Tiempo. De krant baseert de berichtgeving op gesprekken met twee onlangs gedeserteerde guerrillera’s van zeventien jaar, die Tanja en Alexandra in december nog hebben gezien .

Wie achter de naam Alexandra schuilgaat, is vooralsnog onbekend. Hoewel Alexandra matig Spaans zou spreken, werkt zij als vertaalster voor Mono Jojoy, de leider van het Oostelijk blok van de FARC en lid van het secretariaat van de organisatie.

Nijmeijer werd vorig jaar wereldnieuws nadat delen van haar dagboeken waren gevonden door het Colombiaanse leger, na een overval op een FARC-kamp. Na deze vondst is er lange tijd niets meer vernomen van Tanja, die op de vlucht moest voor de Colombiaanse troepen. Volgens de jonge FARC-deserteurs zou Tanja daarna ziek zijn geweest, net als haar commandant Carlos Lozada.

De laatste zou zijn gestraft en zijn functie hebben verloren omdat het Colombiaanse leger behalve de dagboeken van Tanja ook een computer met belangrijke gegevens in handen zouden hebben gekregen.