`Misvormd fruit ook in winkel verkopen`

Rotterdam. Misvormde komkommers en lelijke meloenen zouden in de EU voortaan samen met de mooiere exemplaren verkocht moeten worden. Dit heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gisteren bekendgemaakt. De Commissie verklaarde daarbij dat sommige EU-lidstaten tegen dit voorstel zijn. Brussel vindt dat lelijk fruit en misvormde groente van een etiket moet worden voorzien, waarop staat dat de producten gebruikt kunnen worden bij het bereiden van gerechten. ”In een tijd van hoge prijzen en een groeiende vraag, is dit verstandiger dan de producten weg te gooien”, stond er in de verklaring van de Europese Commissie. EU-regels voor fruit en groente zijn erg gedetailleerd. Het gewenste uiterlijk, gewicht en grootte is nauwgezet bepaald. Zo mag ”het verschil tussen de kleinste en de grootste aubergine in dezelfde verpakking niet groter zijn dan 2 centimeter voor langwerpige aubergines, en 2,5 centimeter voor bolvormige aubergines”.