Meeste passie in Wenen voor de dug-outs

Oostenrijk0Duitsland1

Ruststand 0-0. 49. Ballack 0-1. Scheidsrechter:González (Spa). Toeschouwers: 51.428.

Door onze redacteur

Michiel Dekker

Met een rechttoe-rechtaan vrije trap van de Duitser Michael Ballack vervloog gisteravond in het Ernst Happel Stadion de Oostenrijkse hoop op een ‘Wonder van Wenen’. Het gastland van het EK hield voor de beslissende groepswedstrijd serieus rekening met een herhaling van 1978, toen de nationale ploeg bij het WK in Argentinië voor het eerst na 47 jaar van het buurland won. Maar de onophoudelijke herinnering aan ‘Cordoba’ eindigde gisteravond met uitschakeling bij het EK. Duitsland behaalde een sobere zege (1-0) en treft in de kwartfinales Portugal.

Hoe wonderlijk was nu werkelijk de 3-2 overwinning in Cordoba? Oostenrijk kon destijds vrijuit spelen omdat de ploeg al was uitgeschakeld. En West-Duitsland zou, zo bleek na afloop, ook bij een zege niet voldoende punten hebben gehad voor een finaleplaats. De nationale ploeg van Oostenrijk was een van de beste in de geschiedenis, met spelers als Hans Krankl, Herbert Prohaska en Bruno Pezzey. Duitsland stelde daar een elftal tegenover dat titelhouder was, maar dat zonder de als international gestopte Kaiser Franz Beckenbauer geen leider meer had. De selectie was verdeeld in groepjes voetballers die bij dezelfde Bundesliga-clubs speelden en die allemaal belangrijk wilden zijn.

De huidige Oostenrijkse bondscoach Josef Hickersberger, speler in de ploeg van 1978, omschreef het wonder als een mythe. Maar hoe heroïsch de zege in dertig jaar ook is geworden, als Oostenrijk Die Mannschaft opnieuw had kunnen verslaan, was het gisteravond. Duitsland is niet meer de ploeg die twee jaar geleden als in een roes derde werd bij het WK in eigen land, met vernieuwende trainings- en motivatietechnieken van bondscoach Jürgen Klinsmann. Diens toenmalige assistent Joachim Löw is nu zelf Teamchef, maar wel van een gezelschap dat zich drukker leek te maken over de aanwezigheid van spelersvrouwen in het hotel dan het spel bij de ontluisterende nederlaag in het groepsduel tegen Kroatië (2-1).

In Wenen speelde Duitsland gisteren opnieuw een fantasieloze eerste helft. Voortdurend spoorde aanvoerder Ballack zijn statische ploeggenoten aan tot meer snelheid. Het resulteerde slechts in een rommelige situatie voor doelman Jürgen Macho, die zich niet liet verrassen door een van richting veranderde voorzet, en schietkansen van afstand voor spitsen Lukas Podolski en Mario Gomez. Oostenrijk leek vertrouwen te krijgen door het pareren van de trage Duitse aanvallen. De ploeg had zelfs kracht over voor een offensief na een half uur, maar kreeg geen uitgespeelde scoringskansen.

De meeste hartstocht op het veld was te vinden voor de beide dug-outs. Hickersberger en Löw wonden zich op de rand van hun loopgraaf op over elkaar, de vierde official en vooral het optreden van de Spaanse scheidsrechter. Die loste de onenigheid voor rust op door beide bondscoaches naar de tribune te sturen, onder luid applaus.

Daar kon Löw na vijf minuten in de tweede helft gefeliciteerd worden door bondskanselier Angela Merkel, toen Ballack de bal uit een vrije trap hard langs het Oostenrijkse muurtje in de kruising mikte. Zijn collega Hickersberger had in het vervolg van het duel alle reden zijn hoofd in zijn handen te verbergen. Zijn ploeg demonstreerde opnieuw dat het simpelweg kwaliteit tekort komt en het is maar de vraag of de EK-debutant een – voor het gastland niet benodigde – kwalificatiereeks voor het titeltoernooi had overleefd. Stilletjes zal Hickersberger zich van ‘Cordoba’ hebben herinnerd dat een elftal zelfs voor wonderen meer moet klaarmaken in drie groepsduels dan één doelpunt uit een cadeau gekregen strafschop.

    • Michiel Dekker