Marijnissen treedt terug als SP-leider

Jan Marijnissen onderweg naar de persconferentie waarop hij vanmiddag zijn aftreden als fractieleider en politiek leider van de SP bekendmaakte. Foto WFA WFA00:PC MARIJNISSEN:DEN HAAG:17JUN2008- Persconferentie Jan Marijnissen. Op weg naar de pc. WFA/fvr/str. Frank van Rossum Rossum, Frank van

Oppositieleider Jan Marijnissen stopt als fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) in de Tweede Kamer. Dat heeft hij vanmiddag meegedeeld tijdens een persconferentie.

Marijnissen vindt het na veertien jaar „tijd om iets rustiger aan te gaan doen en plaats te maken voor een ander” en noemt dit ,,een goed moment”. Hij wil de komende tijd meer aandacht geven aan „onderzoek en verdieping naar de problemen van de 21ste eeuw, zoals de vergrijzing en de globalisering”. Meegespeeld bij zijn beslissing hebben de aanhoudende problemen met zijn rug. Marijnissen blijft voorlopig lid van de Tweede Kamer, maar legt het partijleiderschap neer. Wat hij verder gaat doen hangt volgens hem af van de wensen van de fractie en zijn opvolger. Het is nog niet bekend wie dat wordt. Aanstaande vrijdag kiest de fractie, die vanmorgen totaal verrast werd door het besluit van Marijnissen, een opvolger. Tot en met donderdag twaalf uur kunnen fractieleden zich kandidaat stellen.

Marijnissen (1952) kwam in mei 1994, samen met Remi Poppe, als tweemansfractie voor de SP in de Tweede Kamer. Sinds die tijd is hij fractievoorzitter. Onder zijn leiding groeide de SP sterk tot het huidige aantal van 25 zetels. Marijnissen zit al lange tijd in de politiek. Van 1975 tot 1993 was hij lid van de gemeenteraad van zijn woonplaats Oss. Tussen 1987 en 1989 was hij lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.

De SP kwam na de laatste verkiezingen in 2006, ondanks de grote winst, niet in het kabinet. Marijnissen had wel enkele gesprekken met informateur Rein Jan Hoekstra, maar er bleek geen basis voor om tot de regering toe treden. Vanuit de PvdA, op de linkervleugel de grootste concurrent van de SP, is Marijnissen verweten dat hij te snel van de onderhandelingstafel wegliep. Marijnissen zelf heeft later gezegd dat de PvdA tijdens de formatie weigerde om echt te kiezen voor de SP en liever een coalitie aanging met het CDA.

Marijnissen heeft zich in de Kamer ontwikkeld tot gerespecteerd politicus en scherp debater. Recentelijk was hij uitgeschakeld door een hernia en hartproblemen. Hij werd toen als fractieleider vervangen door Agnes Kant. Of zij nu ook de opvolger wordt, is onduidelijk. Andere namen die rondgaan zijn die van financieel specialist Ewout Irrgang, oud-senator Ronald van Raak en buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel.

Meer over aftreden van Jan Marijnissen via nrc.nl