Kroatië wint ook derde duel

Kroatië heeft na zeges tegen Oostenrijk en Duitsland gisteravond ook zijn derde duel op het EK voetbal gewonnen. Het versloeg in een matig duel Polen met 1-0. Polen is met 1 punt uitgeschakeld.

Slaven Bilic, met Kroatië als groepswinnaar al zeker van de kwartfinale, had maar liefst negen van zijn basisspelers vervangen, onder wie doelman Stipe Pletikosa en spelverdeler Luka Modric. Ivan Klasnic kreeg zijn plaats in de spits en werd daarmee de eerste speler bij een EK die een niertransplantatie heeft ondergaan.

De Poolse bondscoach Leo Beenhakker hield de tegenvallende ex-Feyenoorder Ebi Smolarek op de bank en plaatste Marek Saganowski in de spits. Polen, dat zijn lot niet meer in eigen handen had en wist dat het alleen kon doorgaan dankzij een ruime zege en een kleine overwinning van Oostenrijk op Duitsland, begon wel fel aan de wedstrijd. Echt gevaar leverde dat niet op, en al in de eerste helft namen de technisch vaardiger Kroaten de controle over. Klasnic, die weg moet bij zijn club Werder Bremen, kwam twee keer oog in oog te staan met doelman Artur Boruc. Maar de keeper van Celtic, het hele toernooi al de beste speler van Polen, bracht telkens redding.

Toen Duitsland in Wenen vroeg in de tweede helft op voorsprong kwam tegen Oostenrijk, ging het in Klagenfurt alleen nog om de eer. Die ging naar Kroatië, want Klasnic wist met een strak schot uiteindelijk toch Boruc te verslaan. Roger Guerreiro schoot uit de draai nog wel een keer voorlangs, maar Polen bleek niet over de kracht te beschikken om een slotoffensief in te zetten. Kroatië tikte de wedstrijd rustig uit, en Heerenveenspeler Danijel Pranjic schoot nog eens van ver op Boruc. Aan de overzijde miste Zahorski nog een mooie kans op een eerreddend doelpunt.

Oostenrijk Duitsland
0 1
Gespeeld op 16 juni, Wenen
Toeschouwers 51.428
Scheidsrechter González (Spa)

Doelpunten

49' Ballack 1-0

Kaarten

13' Stranzl, 31' Hoffer, 48' Ivanschitz