Kranten VS: banen weg

McClatchy, de op twee na grootste krantenuitgever van de Verenigde Staten, schrapt 1.400 banen. Dat heeft de uitgever van dertig dagbladen, waaronder The Miami Herald en de Fort Worth Star-Telegram, gisteren bekendgemaakt.

De uitgever zegt tot de sanering te worden gedwongen door snel dalende advertentie-inkomsten. In de eerste vijf maanden van het jaar daalden deze opbrengsten met ruim 15 procent.

De reductie van het personeelsbestand met 10 procent doorMcClatchy is symptomatisch voor de malaise in de krantenwereld. De economische slapte en de toegenomen concurrentie van internetadvertenties heeft geleid tot een scherpe afname van de advertentie-inkomsten bij kranten.

Veel andere krantenuitgevers hebben in de afgelopen maanden reorganisaties aangekondigd, maar de bezuinigingen bij McClatchy zijn de meest ingrijpende tot nu toe. Een woordvoerder van McClatchy zei dat het verlies van banen over het hele bedrijf zal worden gespreid. Het personeelsbestand was ten opzichte van 2006 al afgenomen met 13 procent. (Reuters, AP)