Krajicek als enige Nederlander door op toernooi Rosmalen

Van de vier Nederlanders die gisteren in actie kwamen bij het tennistoernooi van Rosmalen, slaagde alleen Michaëlla Krajicek er in haar partij te winnen. De hoogst gerangschikte Nederlandse tennisster won na een spannend gevecht van de Japanse Ai Sugiyama: 6-1, 5-7 en 7-6. Robin Haase, Martin Verkerk en Matwé Middelkoop moesten het grastoernooi verlaten. Geen van hen wist gisteren tot de tweede ronde door te dringen.

Voor Krajicek was het de tweede zege in acht maanden tijd. Na haar overwinning op de Wit-Russische Tatiana Poutchek, vorige week in Birmingham, was zij in Rosmalen ook te sterk voor de Japanse nummer 38 van de wereld. Krajicek won de eerste set moeiteloos, maar kwam in de tweede in de problemen nadat ze eerst een break voor was komen te staan. Twee keer verloor ze haar opslag – en meteen ook de set.

In de derde set kwam de Nederlandse met 4-2 achter. Krajicek brak terug, maar moest bij een achterstand van 6-5 het eerste wedstrijdpunt van Sugiyama wegwerken. Met drie aces op rij pakte ze de game. In de tiebreak verspeelde Misa zelf drie matchpoints. Op de vierde sloeg Sugiyama een dubbele fout. Krajicek komt nu uit tegen de Indiase Sania Mirza, die gisteren te sterk was voor de Italiaanse Flavia Pennetta.

Robin Haase was gisteren niet opgewassen tegen het krachtige baselinespel van titelverdediger Ivan Ljubicic. De Kroaat, die eerder deze maand in Parijs de vierde ronde bereikte, won in straight sets van de tennisser uit Den Haag: 6-3 en 7-6. In het begin kampte Haase met concentratieproblemen vanwege het rumoer rond de baan. In de tiebreak van de tweede set gaf hij een 5-2 voorsprong weg. Hij verloor de tiebreak met 7-5. „Heel frustrerend”, reageerde Haase, die desondanks met een goed gevoel naar Wimbledon afreist. „Mijn service is gewoon goed. Daar kun je op gras ver mee komen.”

Martin Verkerk, die met een wildcard was toegelaten tot het hoofdtoernooi, verloor gisteren van de Indiër Rohan Bopanna. Na een sterk begin gaf de Roland Garros-finalist van 2003 het tweede bedrijf uit handen. In de beslissende set kwam hij er nauwelijks meer aan te pas: 7-6, 6-7 en 4-6.

Ook Middelkoop had zich zijn debuut op een ATP-toernooi mooier voorgesteld. De lucky loser uit Breda moest na amper een uur tennissen in Rosmalen zijn meerdere erkennen in de Fransman Marc Gicquel: 4-6 en 1-6.