Internet Weblog van de dag

Fischer versus Spassky schaken WK 1972

Onthullend formulier. Op zijn weblog Schaken schrijft Hans Ree over het laatste nummer van New in Chess waarin een stukje staat over een Amerikaan, Richard Cantwell, die een paar Fischer-memorabilia te koop aanbiedt.

‘Het gaat onder meer om de notatieformulieren van Fischer en van Boris Spassky van de eerste partij die ze samen speelden, in Mar del Plata in 1960.

Spassky speelde daar met wit het Koningsgambiet. Fischer kwam goed te staan, maar op de 26ste zet maakte hij een blunder die hem een stuk kostte en een paar zetten later gaf hij op. Volgens Cantwell kun je aan het handschrift van beide spelers goed de spanning aflezen tijdens de kritieke fase van de partij.

Verder is er iets curieus aan het formulier van Fischer. Hij had met zwart verloren, maar in eerste instantie schreef hij 0-1 op zijn blaadje, alsof hij gewonnen had.

Cantwell zegt dat hij in de loop der jaren meer dan honderd notatieformulieren van Fischer heeft gezien en dat het vaak was voorgekomen dat Fischer, als hij had verloren, de uitslag opschreef alsof hij gewonnen had. De wedstrijdleider moest dan de uitslag op het blaadje corrigeren, zoals ook bij die partij Spassky-Fischer uit 1960 was gebeurd.

Zo’n notatieformulier kan onthullender zijn dan een Rorschachtest [...]’.

Lees verder en speel partijen na op nrc.nl/schaken