In oorlog Irak meer scherfwonden

rotterdam, 17 juni. De oorlog die de Amerikanen in Irak voeren is in de loop van de tijd zo sterk van karakter veranderd dat ook de chirurgen ander werk kregen. In de eerste fase van de invasie (in maart en april en 2003) voerden de Amerikanen een veroveringsoorlog. Daarna bouwden ze grote bases in het hele land van waaruit ze de Irakese overheid ondersteunen en opstandelingen bestrijden (vanaf maart 2004). Tegenwoordig hebben militairen die iets overkomt een grotere kans om tijdens een actie te sneuvelen (stijging van 13 naar 20 procent). De kans om aan opgelopen verwondingen te bezwijken liep ook op (van bijna 1 naar 5,5 procent). Het duurt nu bijna een uur voordat een gewonde militair in het hospitaal is. Dat is tweemaal zo lang als tijdens de veroveringsoorlog. Er zijn meer scherf- en minder schotwonden. Dat schreven Amerikaanse militaire artsen in de gisteren uitgekomen editie van Archives of Surgery.