Hitpop Alphabeat gelukkig ook stroef

Pop Alphabeat. Gehoord: 16/6 Doornroosje, Nijmegen. Herhaling: 17/6 Melkweg, Amsterdam; 22/6 Picnic in the Park, Den Haag.

Nu singles uit de mode raken, en het fenomeen ‘hitparade’ onder druk staat door al het downloaden, is het de vraag hoelang we dit nog zullen meemaken: hitparade-pop. De Deense band Alphabeat is een schoolvoorbeeld, met hun brutale popliedjes die kriebelen als gras tegen je kuiten, uitgevoerd door een zestal vlotte muzikanten. De zang is van de lange Anders SG, en de kittige Stine Bramsen. Hun recente hit Fascination is een perfect zomernummer, met een opgewekte Motown-beat, en dubbele zang van de schelle Bramsen en een wanhopig klinkende Anders.

Gisteravond, in een bijna uitverkocht Doornrooosje, in Nijmegen, stond de zaal vol scholieren, die Stine Bramsen onthaalden als de popster die ze nog niet is. Tijdens het concert presenteerde de mannelijke zanger Anders SG zich meer dan Bramsen als het gezicht van de band. Zij deed niet meer dan bedeesd heen en weer draaien, terwijl hij bij het tweede nummer al purper kleurde van het op en neer springen, waarbij zijn armen het lage plafond boven het podium raakten. Zo speelden ze liedjes als Rubber Boots, de nieuwe single 10.000 Nights en, als afsluiter, Fascination.

Aantrekkelijk aan Alphabeat is de stijl van spelen die ondanks alle popambitie toch een beetje stroef is. In de muziek domineren de simpele keyboardakkoorden, die houteriger klinken dan we tegenwoordig gewend zijn, en in de samenzang mag Bramsen soms schril uithalen. Hun hang naar een tijd dat muziek minder gestroomlijnd klonk werd onderstreept door de cover die ze speelden: Public Image, een stekelig nummer van ex-Sex Pistol Johnny Lydon uit 1978.

    • Door
    • Hester Carvalho