Het ‘Wonder van Wenen’ blijft uit

Met fantasieloos voetbal plaatste Duitsland zich gisteren voor de kwartfinales.

Die Mannschaft won met een magere 1-0 van gastland Oostenrijk.

Bondscoaches Hickersberger en Löw worden door scheidsrechter González naar de tribune gestuurd. Foto AP Germany's head coach Joachim Loew, rear right, and Austria's head coach Josef Hickersberger, 2nd right, are both sent off the field by referee Manuel Mejuto Gonzalez, left, during the group B match between Austria and Germany in Vienna, Austria, Monday, June 16, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Frank Augstein) Associated Press

Met een rechttoe-rechtaan vrije trap van de Duitser Michael Ballack vervloog gisteravond in het Ernst Happel Stadion de Oostenrijkse hoop op een ‘Wonder van Wenen’. Het gastland van het Europees kampioenschap hield voor de beslissende groepswedstrijd serieus rekening met een herhaling van 1978, toen de nationale ploeg bij het wereldkampioenschap in Argentinië voor het eerst na 47 jaar van het buurland won. Maar de onophoudelijke herinnering aan ‘Cordoba’ eindigde gisteravond met uitschakeling bij het EK. Duitsland behaalde een sobere zege (1-0) en treft in de kwartfinales Portugal.

Hoe wonderlijk was nu werkelijk de 3-2 overwinning in Cordoba? Oostenrijk kon destijds vrijuit spelen omdat de ploeg al was uitgeschakeld. En West-Duitsland zou, zo bleek na afloop, ook bij een zege niet voldoende punten hebben gehad voor een finaleplaats. De nationale ploeg van Oostenrijk was een van de beste in de geschiedenis, met spelers als Hans Krankl, Herbert Prohaska en Bruno Pezzey. Duitsland stelde daar een elftal tegenover dat regerend wereldkampioen was, maar dat zonder de als international gestopte Kaiser Franz Beckenbauer geen leider meer had. De selectie was verdeeld in groepjes voetballers die bij dezelfde Bundesliga-clubs speelden en die allemaal belangrijk wilden zijn.

De huidige Oostenrijkse bondscoach Josef Hickersberger, speler in de ploeg van 1978, omschreef het wonder als een mythe. Maar hoe heroïsch de overwinning in dertig jaar ook is geworden, als Oostenrijk Die Mannschaft opnieuw had kunnen verslaan, was het gisteravond. Duitsland is niet meer de ploeg die twee jaar geleden als in een roes derde werd bij het WK in eigen land, met vernieuwende trainings- en motivatietechnieken van bondscoach Jürgen Klinsmann. Diens toenmalige assistent Joachim Löw is nu zelf Teamchef, maar van een gezelschap dat zich drukker leek te maken over de storende aanwezigheid van spelersvrouwen in het hotel, dan het spel bij de ontluisterende nederlaag in het groepsduel tegen Kroatië (2-1).

In Wenen speelde Duitsland gisteren opnieuw een fantasieloze eerste helft. Voortdurend spoorde aanvoerder Ballack zijn statische ploeggenoten aan meer snelheid in het spel te brengen. Het resulteerde slechts in een rommelige situatie vlak voor doelman Jürgen Macho, die zich niet liet verrassen door een van richting veranderde voorzet, en schietkansen van afstand voor spitsen Lukas Podolski en Mario Gomez. Oostenrijk leek vertrouwen te krijgen door het pareren van de trage aanvallen van Duitsland. De ploeg had zelfs kracht over voor een offensief na een half uur, maar kreeg geen uitgespeelde mogelijkheden om te scoren.

De meeste hartstocht op het veld was te vinden voor de dug-outs van beide ploegen. Hickersberger en Löw wonden zich op de rand van hun loopgraaf op over elkaar, de vierde official en vooral het optreden van scheidsrechter Manuel Mejuto González. De Spanjaard loste de onenigheid vlak voor rust op door beide bondscoaches onder luid applaus naar de tribune te sturen.

Daar kon Löw na vijf minuten in de tweede helft gefeliciteerd worden door bondskanselier Angela Merkel, toen Ballack de bal uit een vrije trap zo hard mogelijk langs het Oostenrijkse muurtje in de kruising mikte. Zijn collega Hickersberger had in het vervolg van de wedstrijd alle reden zijn hoofd in zijn handen te verbergen. Zijn ploeg demonstreerde opnieuw dat het simpelweg kwaliteit tekort komt en het is maar de vraag of de EK-debutant een – voor het gastland niet benodigde – kwalificatiereeks voor het titeltoernooi had overleefd. Stilletjes zal Hickersberger zich van ‘Cordoba’ hebben herinnerd dat een voetbalelftal zelfs voor wonderen meer moet klaarmaken in drie groepswedstrijden dan één doelpunt uit een cadeau gekregen strafschop.

Oostenrijk Duitsland
0 1
Gespeeld op 16 juni, Wenen
Toeschouwers 51.428
Scheidsrechter González (Spa)

Doelpunten

49' Ballack 1-0

Kaarten

13' Stranzl, 31' Hoffer, 48' Ivanschitz
    • Michiel Dekker