Helling oogt minder steil met een vriend

Lezers van troostrijke scheurkalenders wisten het natuurlijk allang: een helling oogt minder steil met een vriend naast je. Maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld. Het voelt gemakkelijker om tegen een helling op te lopen met een intieme vriend. Mensen nemen niet de objectieve, maar de subjectieve werkelijkheid waar – daarin zit ingecalculeerd hoeveel energie er nodig is om de helling in kwestie te beklimmen. Wie zich door vriendschap weet gesteund, voelt extra energie en ziet een minder steile helling.

Dat blijkt uit onderzoek waarover Britse en Amerikaanse psychologen binnenkort publiceren in Journal of Experimental Psychology. Ze benaderden mensen die alleen of met een vriend over een universiteitsterrein lopen, of ze lieten individuele wandelaars nadenken over een recente ontmoeting met een goede vriend, met iemand die hen ooit had teleurgesteld of met een willekeurig persoon. Vervolgens brachten ze de wandelaars naar een helling van bijna 30 graden en vroegen hun te schatten (in graden of door een streepje te zetten op een cirkel) hoe steil die was. Wie een vriend bij zich had of aan een vriend had moeten denken, schatte de helling minder steil dan solowandelaars en mensen die niet aan een vriend hadden gedacht. Hoe langer de vriendschap duurde en hoe intiemer de vriendschap, des te groter dit effect. Zonder sociale steun is de wereld werkelijk moeilijker, aldus de psychologen.