‘Grasmat hoeft niet te hechten’

Het grasveld in het stadion van Bazel is gisteren vervangen. Donderdag is daar het duel Portugal-Duitsland, zaterdag speelt Oranje op het veld. Komt dat wel goed?

Het Nederlandse bedrijf Hendriks Graszoden kreeg vrijdag de opdracht een nieuwe grasmat te leggen in het St. Jakob-Park in Bazel, waar Oranje de kwartfinale van het EK speelt. Vier broers runnen het bedrijf. Erik Hendriks, een van de broers, over de nieuwe mat.

Wanneer kregen jullie te horen dat de grasmat er moest komen?

„We werden vrijdagavond ingelicht. Het probleem was dat het weekeinde ertussen zat. Vrachtwagens mogen dan tot zondagavond tien uur de grens met Duitsland niet passeren. We konden dus pas op zondagmiddag beginnen met het steken van het gras.”

Wanneer zijn jullie uiteindelijk begonnen met het leggen van de mat?

„Gistermiddag om vier uur. Dat heeft precies twaalf uur geduurd, vannacht om vier uur lag de nieuwe mat erin. Op dit moment wordt het veld nog een keer nagelopen. Omdat het om natuurlijk materiaal gaat, kan het zijn dat er dode stukken inzitten. Die moeten dan worden vervangen. Ook worden de kanten nog nagelopen.”

Hoeveel mensen zijn er bezig met de mat?

„Elf. Het meeste werk gaat machinaal. Alleen de kantjes moeten met de hand tegen elkaar worden gelegd.”

Hoeveel weegt de grasmat?

„Er zijn 230 matten nodig voor het veld. Die zijn twee meter veertig breed, vijftien meter lang en vier centimeter dik. Ze wegen 2.000 kilo per stuk. Bij elkaar weegt de mat dus 460.000 kilo.”

Wat zijn de kosten van de mat?

„Het leggen van een compleet veld kost gemiddeld 100.000 euro.”

Hoe snel hecht het gras?

„Het gras hoeft niet te hechten. Wij steken het gras op vier centimeter uit, met zand en al. De wortels gaan dus gewoon mee naar Zwitserland. Het is alleen belangrijk dat de matten goed vast liggen. Als ze stevig tegen elkaar aanliggen, moet het goed gaan. Het kan alleen verkeerd gaan als er weer zo veel regen valt. Maar dat is natuurlijk voor geen enkel veld goed, dus eigenlijk maakt dat geen verschil.”

Hebben jullie ervaring in Zwitserland?

„We hebben een week of acht geleden ook het veld van het Letzigrund Stadion in Zürich gelegd.”

Bij de Champions-Leaguefinale in Moskou was ook net een nieuwe mat gelegd. Door het pas gelegde gras waren er veel glijpartijen. Gaat dat in Bazel ook gebeuren?

„In Moskou is een aantal zaken verkeerd gegaan. Ons bedrijf heeft alle technologieën zelf ontwikkeld. Ik wil andere bedrijven niet in een kwaad daglicht zetten, maar zij proberen ons te kopiëren. Helaas hebben zij niet genoeg kennis en kunde in huis om dat ook daadwerkelijk goed te doen. Ik ben er van overtuigd dat het in Bazel goed komt.”

Lees meer over het bedrijf op www.graszoden.nl

    • Shari Kiljan