Gesneuvelde journalisten

Persmonument Breathing

‘Breathing’ heet het tien meter hoge herdenkingsmonument dat op de gerenoveerde huisvesting van de BBC , het Broadcasting House in Londen, is geplaatst. Het kunstwerk is een herinnering aan journalisten en hun tolken en chauffeurs die tijdens hun werk zijn gesneuveld.

Elke avond, aan het begin van het 10-uurjournaal, wordt er er een lichtstraal geprojecteerd, die 900 meter hoog reikt. De sculptuur, een constructie van glas en staal, heeft de vorm van een spiraal. Op het kunstwerk staat een gedicht van schrijver en oud-oorlogscorrespondent James Fenton.

VN-secretaris Ban Ki-Moon heeft het monument van kunstenaar Jauma Plensa gisteravond officieel onthuld. Op de BBC-site staat een aparte herdenkingssite met de biografieën van journalisten en hun medewerkers die tijdens hun werk in crisis- en oorlogsgebieden zijn gedood, en reacties van mensen die hen kenden.

Zie voor meer informatie: next.nl/links