Europees branden blussen

Het allereerste ‘Europese’ brandweerkorps moet worden opgericht in de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische buurgemeente Baarle-Hertog. De gemeenteraden van beide Baarles hebben besloten dat de brandweerkorpsen moeten fuseren. De burgemeester van Baarle-Nassau, Jan Hendrikx, werkt nu aan de praktische invulling van het grensoverschrijdend blussen.

Welke kleur heeft een Europese brandweerauto?

„Dat is nu juist de moeilijkheid. Een Europees brandweerkorps bestaat niet, dus over zaken als de striping van de wagens en de uniformen van het personeel moeten wij ons nu buigen. Dat geldt ook voor de opleiding van de brandweermannen, het oefenbeleid en de salarissen. Nu verdienen Belgische brandweermannen minder dan hun Nederlandse collega’s.”

Bent u voorstander van de fusie?

„Het is belachelijk dat wij in een plaats met 8.000 inwoners twee brandweerkorpsen hebben. Ik was echter voorstander van een dienstverleningsakkoord, waarbij ons grotere en beter uitgeruste brandweerkorps ook in Baarle-Hertog zou blussen. Maar het opheffen van het Belgische korps was voor Baarle-Hertog onbespreekbaar. Nu moeten er nog heel wat obstakels worden overwonnen.”

Wat voor obstakels zijn dat? Passen Nederlandse brandweerslangen niet op Belgische brandweerauto’s?

„Die tijd is gelukkig voorbij, praktische samenwerking vormt geen enkel probleem. Maar de fusie moet juridisch en financieel ook geregeld worden. Zo moet worden bepaald wie de baas wordt over het korps, of het onder Nederlands of Belgisch recht valt, en moeten de bevoegdheden van de brandweer ook over de grens gelden. Om met toeters en bellen rond te rijden heb je een vergunning nodig. Bij een fusie moet een Belgische vergunning ook in Nederland geldig zijn.

„Ook is er een probleem met de regionalisering van de brandweer aan beide kanten van de grens. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil bijvoorbeeld dat wij opgaan in het brandweerkorps van de regio West-Brabant. Als het korps van Baarle ook uit Belgisch personeel bestaat, kan ik mij voorstellen dat dat spanning oplevert met het Nederlandse bestuur van dit regionale korps. Ook moeten rangen en bevoegdheden worden erkend, zodat daarover geen juridische twijfel bestaat.”

    • Dolf de Groot