EU sluit aanpassing van nieuw verdrag niet uit

De lidstaten van de Europese Unie overwegen het nieuwe EU-verdrag, dat eind vorige week door Ierland in een referendum is verworpen, aan te passen. Daardoor zou Ierland de mogelijkheid krijgen om opnieuw een referendum over het verdrag te houden.

Dat bleek gisteren na afloop van een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier noemde de mogelijkheid van „speciale regels” in het verdrag. Zijn Belgische collega Karel De Gucht zei dat de bepaling uit het nieuwe EU-verdrag over de Europese Commissie – die in omvang kleiner zou worden om het bestuur van de EU ‘slagvaardiger’ te maken – aangepast zou kunnen worden. Volgens het nieuwe verdrag zou niet meer elk EU-lid een vertegenwoordiger in de Europese Commissie hebben. Door een soort ondercommissarissen zonder stemrecht aan te stellen, zou elke lidstaat toch worden vertegenwoordigd.

De voorstellen zijn in tegenspraak met de opstelling die de meeste andere ministers gisteren in Luxemburg kozen: eerst zou Ierland zelf, tijdens de vergadering van EU-regeringsleiders eind deze week, aan de andere landen moeten uitleggen welke verklaringen er zijn voor de afwijzing van het verdrag.

Maar de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn maakte na afloop van de bijeenkomst duidelijk dat de Europese ministers in het overleg met hun Ierse collega Micheal Martin zelf al met analyses waren gekomen. „Met het verdrag zelf had het heel weinig te maken. Er is angst bij de Ieren dat ze hun autonomie en soevereiniteit kwijtraken.” Volgens de Duitse minister Steinmeier had zijn Ierse collega gezegd dat „de regels uit het verdrag geen rol hebben gespeeld.”

De Franse minister Bernard Kouchner noemde de Ierse afwijzing een „teleurstelling” , maar zeker geen „drama of aardbeving”. „We hebben besloten om door te gaan met de ratificatieprocedures.”

Bekijk het nieuwsthema over het nieuwe EU-verdrag op nrc.nl/euverdrag