EU overweegt sancties tegen oliesector Iran

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens over de noodzaak van nieuwe sancties tegen Iran, waaronder maatregelen tegen de olie- en gassector om dat land ertoe te brengen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen.

In Luxemburg is gisteren echter nog geen besluit gevallen wanneer dat gaat gebeuren, aldus een woordvoerster van EU-buitenlandcoördinator Solana. Een EU-diplomaat beschreef gisteren het vooralsnog vruchteloze bezoek van Solana aan Teheran, om het regime met aanmoedigingsmaatregelen tot opschorting van het verrijken te bewegen, als keerpunt. De Iraanse opstelling heeft volgens hem de Europese bereidheid versterkt om de sancties uit te breiden. De Britse premier Brown zei gisteren na een gesprek met president Bush dat ook wordt gewerkt aan bevriezing van de tegoeden van de grootste Iraanse staatsbank, de Bank Melli, in Europa.

Tegen Iran zijn twee soorten sancties van kracht: van de VN-Veiligheidsraad en van de Verenigde Staten. De Veiligheidsraad heeft in juli 2006 bevriezing geëist van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma en, toen Iran daarop niet inging, tot driemaal toe beperkte sancties afgekondigd tegen Irans nucleaire programma. De VS hebben in 1995 en 1996 eenzijdige handelssancties afgekondigd wegens vermeende steun aan internationaal terrorisme. Onder Amerikaanse druk hebben verscheidene grote internationale ondernemingen de relatie met Iran opgezegd. (Reuters, AP)