Einde mogelijk nabij voor chipfabrikant

AMSTERDAM. Chipmachinefabrikant ASMI is bereid tot gesprekken met de Amerikaanse concurrent Applied Materials die het einde van het bedrijf uit Bilthoven kunnen inluiden. Een overname van de gehele operationele tak van ASMI ”is een van de vele opties”, zo liet ASMI gisteren weten. Applied Materials wil twee belangrijke onderdelen van ASMI kopen voor een bedrag tussen de 400 en 500 miljoen dollar. ASMI wil de betreffende bedrijfsonderdelen niet voor de geboden prijs afstaan. Zij vormen een vitaal onderdeel van het plan dat ASMI heeft om de winstgevendheid te verbeteren. ”Als je twee pilaren onder dat plan weghaalt, moet je het hele plan veranderen. Dat gaat niet zomaar”, aldus Erik Kamerbeek van ASMI. Volgens de zegsman staat ASMI wel open voor een ”uitgebreider bod”, mogelijk op de gehele front-endtak. Die maakt machines voor de eerste fase in het productieproces van chips, maar maakt daar volgens enkele grootaandeelhouders te weinig winst mee.