Eerste waterstofauto van Honda op de markt

Honda Motor is als eerste autofabrikant in de wereld begonnen met de commerciële productie van een auto die rijdt op waterstof. Het eerste exemplaar van de Honda FCX Clarity rolde gisteren van de band.

Het Japanse autoconcern wil de komende drie jaar tweehonderd Clarity’s gaan bouwen. De eerste wagens zullen vanaf juli in Californië op de leasemarkt worden gebracht omdat daar een netwerk van tankstations voor waterstof aanwezig is. Tot de eerste klanten van de Clarity behoort onder anderen actrice Jamie Lee Curtis. De leaseprijs bedraagt 600 dollar per maand.

De auto wordt gebouwd op de eerste productielijn speciaal voor auto’s met een brandstofcel. De Clarity heeft een topsnelheid van 160 kilometer per uur en een bereik van 450 kilometer.

Honda overweegt binnen tien jaar met de massaproductie van de waterstofwagen te beginnen. De vraag naar wagens met een brandstofcel neemt steeds sterker toe. Ze stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en zijn veel zuiniger dan auto’s met een verbrandingsmotor.

De hoge ontwikkelingskosten en het gebrek aan pompstations voor waterstofauto’s vormen echter nog obstakels voor hun succes.

De Europese Commissie liet vorig jaar weten de komende zes jaar 1 miljard euro te willen investeren in de ontwikkeling van waterstoftechnologie. De bevordering van waterstof als brandstof past in het energiebeleid van de EU dat het gebruik van fossiele brandstoffen wil terugdringen. Waterstofbrandstofcellen kunnen worden gebruikt in auto’s, maar ook in huishoudelijke apparaten en mobiele telefoons.

Bekijk de video van de Honda FCX Clarity via nrcnext.nl/links