een dag vol euro 2008

De weg naar de finale in Wenen op 29 juni

Oranje wil vanavond gewoon winnen en speelt in de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië voluit. Staf en spelers willen daaraan geen enkele concessie doen. Nederland kan de wedstrijd tegen Roemenië „laten lopen” om op die manier de mogelijk zwaardere concurrenten Italië en Frankrijk uit het toernooi te spelen. „Dat willen we niet. We hebben er veel werk ingestoken om het niveau van de eerste twee wedstrijden te bereiken”, zei Ruud van Nistelrooy gisteren. Dat geven we niet zomaar weg.” Van een tweede elftal wilde Bondscoach Marco van Basten in geen geval weten. „We hebben hier 23 spelers en dat zijn allemaal A-internationals.”

De Nederlandse politie verwacht zaterdag ongeveer 80.000 Oranjefans in Bazel als het Nederlands voetbalelftal de kwartfinale speelt (tegen Zweden of Rusland). Dat zei delegatieleider Henk Groenevelt van de Nederlandse agenten in Zwitserland gisteren.

Edwin van der Sar staat met 127 interlands bovenaan in het klassement van recordinternationals. Ook heeft hij inmiddels Dennis Bergkamp afgelost als meest ervaren Nederlandse toernooispeler. Van der Sar kwam tot nu toe 26 keer uit op een EK of WK, Bergkamp deed dat 25 keer. Verder komt de keeper deze maand voor de zesde keer op een grote eindronde in actie. Hij evenaart daarmee het record van Aron Winter.

Het veld in het St. Jakob-Park in Bazel,waar Nederland zaterdag de kwartfinale speelt, krijgt een nieuwe grasmat. De rollen komen uit Nederland en zijn gisteren met 26 vrachtwagens in koelcontainers naar Zwitserland getransporteerd. Het veld van het St. Jakob-Park heeft veel te lijden gehad van de regenval in de eerste EK-week. Volgens de UEFA kost de aanleg van het nieuwe veld 200.000 euro. Bondscoach Marco van Basten: „Een mat die er net ligt, is niet goed. Spelers gaan uitglijden. Ik ben er niet blij mee, al begrijp ik ook wel dat er sprake is van overmacht.”

„Ik ben ook maar een mens”, zei de Tsjechische doelman Petr Cech gisteren. De 26-jarige keeper reageerde op zijn blunder zondag in de slotfase van de beslissende EK-wedstrijd tegen Turkije. Daardoor kwam de stand op 2-2 waarna de Turken ook nog eens 2-3 maakten en zich alsnog plaatsten voor de kwartfinales. „Ik heb mijn best gedaan. Maar er zat veel water aan de bal. Daardoor slipte hij door mijn vingers.” De Tsjechische spits Jan Koller (35) maakte gisteren bekend dat hij afscheid neemt van de nationale ploeg. Ook oud-Ajacied Tomas Galasek en bondscoach Karel Brückner keren na de zomer niet terug bij de Tsjechische ploeg.

De Welpies van Albert Heijn zijn populair. Voor eenderde van de Nederlanders is Welpie de meest favoriete winkelactie tijdens het EK. Het brulshirt van Blokker krijgt ongeveer 4 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van Q & A Research & Consultancy onder 2.200 respondenten. Ook de tv-commercial die bij de Welpie-actie hoort scoort goed: bijna een kwart vindt het de leukste reclame. Ongeveer een op de acht Nederlanders vindt de reclames op tv over het EK allemaal even irritant.

De Nederlandse scheidsrechter Pieter Vink uitte zich gisteren op zijn weblog op de KNVB-website opvallend positief over Oranje. „Als wij terug naar Nederland moeten, dan kunnen wij terugzien op twee goede wedstrijden. Vervolgens zullen wij ons dan in Nederland in het Oranje hijsen en vol overgave het tot nu toe zo fantastisch presterende Nederlands elftal gaan aanmoedigen.” Hij lijkt hiermee een eerdere uitspraak goed te willen maken. Vlak voor het begin van het EK zei Vink dat hij hoopte dat Oranje de kwartfinales niet zou halen, omdat hij dan anders naar huis moest. Onder anderen Guus Hiddink hekelde die opmerking. „Je bent tenslotte niet meer dan een dienende diender”, sprak Hiddink geïrriteerd.

De weg naar de finale in Wenen op 29 juni