De notaris houdt uitverkoop

De notaristarieven zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Toch is niet elke notaris goedkoop. De prijsverschillen zijn enorm.

Een notaris, is dat niet zo’n ouderwetse VVD’er in een duur krijtstreeppak met bijpassende bolknak?Iemand die je zonder blikken of blozen 400 euro rekent voor het opmaken van een simpel samenlevingscontractje?

Nee. Althans: niet alle notarissen voldoen aan deze karikatuur. In 1999 werden de notaristarieven vrijgegeven. Sinds die tijd is de notaris steeds goedkoper geworden. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dit voorjaar. Uit onderzoek van deze krant bleek onlangs hetzelfde. De notaris moet op de kleintjes letten, anders stappen zijn klanten over naar de concurrent. En dus kan niet elke notaris zich een grachtenpand veroorloven. Hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen blijven onder de bijna 1.500 Nederlandse notarissen.

De daling van het gemiddelde notaristarief komt vooral doordat het opmaken van hypotheek- en koopaktes voor huizen goedkoper is geworden. Samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en testamenten zijn juist wat in prijs gestegen. Tegelijkertijd zijn de prijsverschillen tussen notarissen enorm.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het tarief voor een transport- en hypotheekakte voor een huis van 400.000 euro met ruim 1.400 euro kan variëren: de goedkoopste notaris vraagt nog geen 900 euro, de duurste ruim 2.300 euro (cijfers uit 2007). De prijs voor het opstellen van een samenlevingscontract en twee testamenten scheelt bijna 700 euro tussen het duurste en het goedkoopste kantoor.

„De notaris is ondernemer geworden sinds de invoering van de vrije tarieven bijna tien jaar geleden”, zegt Mieke Berkers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de brancheorganisatie. „Het is aan elke notaris afzonderlijk om te bekijken hoe hij zijn kantoor draaiende wil houden. Sommige collega’s nemen genoegen met een lager salaris en letten extra streng op overhead en personeelskosten.”

Er zijn notarissen die hun tarieven strategisch kiezen, vertelt Peter Ruys, directeur van DGN Publishers, het bedrijf achter de prijsvergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl. Ruys: „Sommige kantoren hanteren scherpe prijzen voor standaardproducten zoals een samenlevingscontract. Ze proberen daarmee nieuwe klanten aan zich te binden, in de hoop dat die mensen later ook andere diensten gaan afnemen.”

De geografische spreiding van goedkope notariskantoren over Nederland is scheef. Drenthe heeft veel voordelige notarissen. Dat komt door de relatief lage bevolkingsconcentratie. Notarissen gaan onderling flink de strijd aan voor het beperkte aantal klanten. Maar wie een goedkope notaris zoekt, hoeft niet per se naar het noorden. „In het algemeen kun je stellen dat de goedkopere notariskantoren aan de rand van steden huizen”, vertelt Ruys. „De duurdere zitten in de binnenstad.”

Inmiddels mag de prijzenslag tussen notarissen in volle gang zijn, het heeft wel een paar jaar geduurd voordat de beroepsgroep de invoering van de marktwerking accepteerde, zegt Mieke Berkers van de KNB. „Voor veel notarissen was het na 1999 even wennen om zich als ondernemer op te stellen. Zij moesten opeens de kostprijs gaan berekenen van de verschillende diensten.”

Peter Ruys van vergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl onderschrijft de moeite die sommige notarissen hadden met de vrije tarieven. „Toen wij in 2000 met de site begonnen en de tarieven van zoveel mogelijk kantoren publiceerden, stuitten we op verzet. We werden zelfs geconfronteerd met gerechtelijke procedures. Die tijd ligt inmiddels achter ons. Notarissen hebben transparantie van hun tarieven geaccepteerd als een voldongen feit.”

    • Tobias Reijngoud