De man die geen vergunning had

Een man stak gisteren zijn café in brand en gijzelde een wethouder in het stadhuis.

Hij had een conflict met de gemeente over vergunningen.

Een arrestatieteam bij het Almelose stadhuis, met daarvoor een zojuist uitgebrande auto. Leden van een arrestatieteam passeren het uitgebrande autowrak van de gijzelnemer voor het stadhuis van Almelo. Foto Eric Brinkhorst Almelo - gijzeling stadhuis. foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Hangend over het stuur van zijn fiets beziet Bennie Bruggink de situatie. Hij staat achter een strakgespannen rood-wit lint, waarmee een groot deel van de Almelose binnenstad is afgesloten. De nieuwsgierigen staan rijen dik achter de afzetting.

Op enkele honderden meters is een gijzeling gaande. Een 41-jarige Almeloër houdt wethouder Bert Kuiper (Ruimtelijke Ordening, PvdA) ) en vier ambtenaren al enkele uren vast in Kuipers werkkamer op het stadhuis.

De man liep gisterochtend rond tien over elf gewapend met twee vuurwapens en ruikend naar benzine, Kuipers kamer binnen. Ter hoogte van het stadhuis slaan op dat moment de vlammen uit een auto, terwijl even verderop in de Almelose binnenstad de horecagelegenheid in brand staat. Dat blijkt later grand café De Rechter te zijn, waarvan de gijzelnemer de uitbater is. Bij de brand valt één gewonde.

„Een gijzeling in Almelo”, verzucht Bennie Bruggink. „Het is wat. Dan sta je toch raar te kijken als zo’n gek op je afkomt.” Hij heeft net contact gehad met zijn zus, wier dochter bij de gemeente werkt. Zij heeft het stadhuis ongedeerd kunnen verlaten, kan hij melden.

Wat de horecaondernemer tot zijn daad heeft gebracht, is onduidelijk, althans voor burgemeester Menno Knip van Almelo. „Wat de trigger is geweest, weet ik niet. Er is de afgelopen dagen niets bijzonders geweest”, zegt hij later na afloop van een persconferentie. Dat de man gistermorgen een afspraak zou hebben op het stadhuis, zoals zijn zoon tegen verschillende media zegt, ontkent de burgemeester.

De horecaondernemer was met de gemeente verwikkeld in procedures over vergunningen voor zijn grand café . Het etablissement is gevestigd in een voormalig warenhuis, dat vanwege binnenstadsvernieuwing gesloopt gaat worden. Met de verhuurder van het gebouw is afgesproken dat het voor een periode van vijf jaar kan worden geëxploiteerd, zegt burgemeester Knip. Het grand café is drie maanden geleden opengegaan, zonder dat er een gebruiks- en horecavergunning is verleend. Ook de verbouwing heeft zonder vergunning plaatsgehad, zegt Knip. „Hij trok zich nergens iets van aan.”

De uitbater had zijn grand café moeten sluiten totdat de vergunningen er waren. Maar in een kort geding dat de uitbater tegen de gemeente had aangespannen bepaalde de rechter onlangs dat de gemeente moet wachten met opleggen van een dwangsom tot zes weken na behandeling van een bezwaarschrift door een gemeentelijke commissie. Die commissie behandelt de zaak op 25 juni. „De uitbater kon nog weken doorgaan met zijn zaak”, zegt de burgemeester.

Tegen kwart voor vijf is de gijzeling ten einde. De gijzelnemer laat zijn wapens achter in de kamer van de wethouder en loopt naar buiten. Hij wordt door een arrestatieteam gearresteerd. Er is urenlang met de gijzelnemer onderhandeld. Ook wethouder Kuiper nam aan die gesprekken deel, meldt het Openbaar Ministerie na afloop. Wat de eis van de gijzelnemer was, is onbekend. Er zijn geen toezeggingen aan de man gedaan, zegt de burgemeester. Wethouder Kuiper zelf had geen bemoeienis met de kwestie rond het grand café.

De gijzelaars zijn ongedeerd. „Ze lachten”, vertelt Knip. „Maar ik neem aan dat de klap nog komt.” Opvang is geregeld. „Op het oog zijn ze er goed aan toe”, meldt hoofdofficier van justitie Ben Hendriks.

Hij zegt blij te zijn dat de gijzeling op deze manier is geëindigd. „We hopen nu verder duidelijkheid te krijgen over de motieven.” De man kon eenvoudig de bestuursvleugel van het stadhuis bereiken omdat een tussendeur die normaal gesproken op slot zit, was geopend. De burgemeester: „Het stadhuis is geen fort.”

    • Annette Toonen