‘Circa 150 illegalen gestorven op zee’

Naar schatting honderdvijftig illegale migranten zijn verdronken tijdens hun oversteek van Libië naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat heeft een Egyptische veiligheidsfunctionaris gisteren gezegd.

Ten minste veertig lichamen zijn geborgen nadat de boot met de migranten zonk, enkele uren na het vertrek op 7 juni. Ruim honderd mensen worden vermist.

Een Egyptenaar en een Bengaal zijn vermoedelijk de enige overlevenden van het incident. De Egyptenaar heeft verklaard dat er in totaal honderdvijftig mensen onder wie vijftig landgenoten aan boord waren, aldus een Egyptische veiligheidsfunctionaris. De betrokkenheid bij het incident van het grote aantal Egyptenaren is de reden dat Libië de Egyptische ambassadeur in Tripoli het afgelopen weekend op de hoogte heeft gesteld. De overige migranten kwamen uit Marokko, Algerije en Bangladesh.

Lampedusa, circa 275 kilometer ten noorden van Libië , is ieder jaar het doel van duizenden Afrikanen en Aziaten die trachten per boot Europa te bereiken. Het gros vertrekt uit Libië, vorig jaar ruim 16.000, aldus de Italiaanse autoriteiten. Sinds afgelopen zondag zijn bijna vijfhonderd immigranten gearriveerd op Lampedusa.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zou vanmiddag een plan presenteren voor een meer gemeenschappelijk Europees immigratie- en asielbeleid. Nu bestaan er bijvoorbeeld al afspraken over minimumeisen waaraan de opvang van asielzoekers moet voldoen. Maar in de toekomst wil de Commissie verder gaan. Er zou onder andere één Europese asielprocedure moeten komen „om redenen van efficiëntie, snelheid, kwaliteit en eerlijkheid van beslissingen”. (AFP, BBC)