Brussel: betalen voor inkomende mobiele gesprekken mag

BRUSSEL. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil toestaan dat telecombedrijven gebruikers van mobiele telefoons laten betalen voor inkomende gesprekken, als de totale gebruikskosten daardoor zouden dalen. Dit is een onderdeel van geplande regels van Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) voor de Europese telecommarkt. ”Het is aan de maatschappijen om te bepalen hoe ze kosten voor inkomende gesprekken willen doorberekenen”, zei haar woordvoerster gisteren. In de VS kan een dergelijke vergoeding al langer geheven worden. Ambtenaren van Reding vertelden persbureau Reuters in april dat zij het gehele Amerikaanse systeem als voorbeeld zien voor nieuwe EU-regels. In de VS kunnen telecombedrijven alle opbrengsten van een telefoongesprek zelf houden, ook als het gesprek van een ander netwerk afkomstig is. In de EU betalen providers elkaar via een complex systeem een vergoeding.