Brown: EU gaat Iran straffen

De Europese Unie gaat nieuwe sancties opleggen aan Iran omdat het land weigert de verrijking van uranium op te schorten. Dat heeft de Britse premier Brown gisteren bekendgemaakt. De EU gaat de tegoeden van de grootste Iraanse bank bevriezen. De nieuwe sancties zullen ook de olie- en gassector van Iran treffen, de zwaarste straf tot nu toe. De EU heeft de nieuwe sanctieronde nog niet officieel aangekondigd. Maar Christina Gallach, buitenlandwoordvoerder van de EU, zei dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten, bijeen in Luxemburg, bereid zijn de beslissing te nemen. De nieuwe sancties komen nadat Iran een pakket nucleaire, politieke en economische aanmoedigingsmaatregelen in overweging had genomen, dat zaterdag werd aangeboden namens de permanente leden van de Veiligheidsraad. Maar de voorwaarde dat Iran moet stoppen met het verrijken van uranium is voor Teheran onacceptabel. (AP, Reuters)