Britse bank te laat voor claimemissie

Barclays heeft de lat hoger gelegd met de kruising tussen een normale aandelenuitgifte en een claimemissie. Tot nu toe beschikten de Britse banken over twee manieren om hun aandelenkapitaal uit te breiden: ze konden hun aandeelhouders bezorgd maken met claimemissies die kritiek losmaakten van hedgefondsen, of ze de kast op jagen door aandelen te verkopen aan bedrijvenopkopers en zo hun bezittingen te verwateren. Door staatsbeleggingsfondsen te hulp te roepen als feitelijke waarborgers van een emissie, lijkt Barclays een derde weg te hebben gevonden. Maar een andere bank, Alliance & Leicester (A&L), zou daar wel eens geen baat bij kunnen hebben.

Die hypotheekbank is de laatste Britse bank die nog geen nieuw kapitaal heeft binnengehaald. Wellicht denkt zij dat ook niet te hoeven doen. A&L heeft immers genoeg liquiditeit om volgend jaar door te komen.

Toch is dat geen grote buffer voor een betrekkelijk kleine bank. Hoewel de uitstaande hypotheken van A&L niet kwetsbaarder lijken dan die van de concurrentie – 15 procent van haar hypotheken werden uitgeschreven op meer dan 75 procent van de waarde van het onderpand – lijkt een daling van de Britse huizenprijzen met 20 procent in de periode tot 2010 onvermijdelijk. Voeg daar kleinere afschrijvingen op hypotheekobligaties en speciale beleggingsvehikels met een gezamenlijke waarde van 400 miljoen pond aan toe, en A&L begint een akelig ondergekapitaliseerde indruk te maken in het licht van de aangepaste regels van de toezichthouder.

Uit behoedzaamheidsoverwegingen zou vers kapitaal wel eens wenselijk kunnen zijn. Maar de opties worden steeds minder aanlokkelijk. Een claimemissie was misschien mogelijk geweest voordat Bradford & Bingley (B&B), RBS en HBOS hun eigen claimemissies bekendmaakten. Maar beleggers – afgezien van hedgefondsen – verliezen hun belangstelling voor bankaandelen.

Het plan van Barclays biedt een nieuw alternatief en de beurskoers van A&L steeg in reactie daarop. Maar Barclays heeft nauwe betrekkingen met de China Development Bank en het Singaporese Temasek, en haar wereldwijd bekende naam zou ook als dat niet zo was nog fondsen naar zich toetrekken. A&L heeft geen van beide en een gevoeligheid van 80 procent voor de in vrije val verkerende Britse huizenmarkt zal staatsbeleggingsfondsen waarschijnlijk niet interesseren.

Als de tegenslagen ernstiger worden, blijven er weinig opties over. Eén is het verkopen van belangen tegen een korting, zoals B&B heeft gedaan met investeerder Texas Pacific. Daar waren beleggers woedend over. Een andere is een algehele verkoop. Nu de aandelen binnen een jaar driekwart van hun waarde hebben ingeleverd, zullen aasgieren hebben opgemerkt dat het bedrijf wordt verhandeld op een niveau van slechts 5,1 maal de winst over 2009. Als het inderdaad zo ver komt, zal A&L het misschien nog bezuren niet eerder in actie te zijn gekomen.

George Hay

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • George Hay