Bij FARC nog een Nederlandse

Bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zit een tweede Nederlandse guerrillera. Vorig jaar werd bekend dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer sinds 2002 lid is van de groep. Tanja’s Nederlandse collega zou als nom de guerre ‘Alexandra’ hebben. Dat meldt de Colombiaanse krant El Tiempo. De krant baseert zich op gesprekken met twee onlangs gedeserteerde guerrillera’s van zeventien jaar, die Tanja en Alexandra in december nog hebben gezien. Wie achter Alexandra schuilgaat, is vooralsnog onbekend. Ze zou matig Spaans spreken, maar desondanks werken als vertaalster voor Mono Jojoy, de leider van het Oostelijk blok van de FARC. Nijmeijer werd vorig jaar wereldnieuws nadat delen van haar dagboeken waren gevonden door het Colombiaanse leger. Na deze vondst is er lange tijd niets meer vernomen van Tanja. Volgens de jonge FARC-deserteurs zou Tanja daarna ziek zijn geweest. Volgens El Tiempo leeft ze nog. (NRC)