Betaal met wijsvinger

Klanten van een Albert Heijn-filiaal in Breukelen kunnen het komende half jaar hun boodschappen afrekenen met hun wijsvinger. Het gaat om een proef die de supermarkt uitvoert met Equens (het vroegere Interpay). Hiermee kunnen Nederlandse consumenten voor het eerst afrekenen met hun vingerafdruk. Klanten zijn enthousiast, meldt een woordvoerder van Albert Heijn. „Er hebben zich inmiddels al meer dan zestig deelnemers aangemeld.”

Bij een soortgelijke proef bij de Duitse supermarkt Edeka vorig jaar bleek dat vingerafdrukken makkelijk vervalst konden worden. Maar de Albert Heijn-woordvoerder bestrijdt dat. „Een vingerafdruk kopiëren is veel moeilijker dan een pinpas namaken.” Zij wijst erop dat de apparatuur pas na lang proberen misleid werd. „Bij Edeka konden klanten in een beschermde omgeving meer pogingen wagen, bij ons krijgt de klant één kans aan de kassa. Als dat mislukt, wordt hem of haar gevraagd anders af te rekenen.”