Weer rondslingerende Britse geheimen

Britse ambtenaren lijken er een gewoonte van te maken geheime documenten over de bestrijding van het terrorisme achter te laten in treinen in Zuid-Engeland. Voor de tweede keer binnen een week bleek er een map met geheime stukken in een trein te zijn aangetroffen door oplettende reizigers.

Het zondagsblad The Independent on Sunday meldde gisteren dat het via een reiziger in een trein naar Londen een map met officiële Britse documenten in handen had gekregen over de financiering van terrorisme, drugshandel en het witwassen van geld. Speciale aandacht was er voor de wijze waarop Iran zulke kanalen zou kunnen gebruiken voor pogingen om eigen massavernietigingswapens te verwerven.

De krant, die de documenten inmiddels aan de politie heeft overhandigd, gaf geen verdere details. Het document was vermoedelijk afkomstig van een medewerker van het ministerie van Financiën.

Het nieuwe incident is extra pijnlijk voor de regering, omdat vorige week ook al een map met geclassificeerde documenten was gevonden afkomstig uit het kantoor van premier Gordon Brown, ook in een trein ten zuiden van Londen. Die belandde bij de BBC. Het ging om stukken met een beoordeling van de Britse inlichtingendiensten van het terroristische netwerk Al- Qaeda en van de kracht en zwakte van de Iraakse strijdkrachten.

De regering erkende dat die stukken nooit door de betreffende persoon hadden mogen worden meegenomen uit het kantoor van Brown. Er is inmiddels een onderzoek ingesteld en één betrokkene is op non-actief gesteld.