Valverde wint Dauphiné, Vos maakt indruk

Alejandro Valverde heeft de Dauphiné Libéré gewonnen. De Spaanse wielrenner van Caisse d’Epargne behield in de 128 kilometer lange slotrit van de Franse etappekoers, van Saint-Jean-de Maurienne naar Grenoble, zijn koppositie. Tweede werd de Australiër Cadel Evans, op 39 seconden van Valverde.

De Kazachstaanse ritwinnaar Dmitri Fofonov won de sprint van een kopgroep van drie. Tweede werd de Belg Jurgen van de Walle, voor de Rus Joeri Trofimov. De Nederlander Robert Gesink eindigde in het klassement als vierde, op 2.27 minuut van Valverde. De 28-jarige Spanjaard, een favoriet voor de Tour, won in deze editie van de Dauphiné twee ritten.

Wielrenner Igor Anton heeft gisteren de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Spanjaard nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Oscar Freire. Anton won na 197 kilometer voor de Luxemburger Kim Kirchen en de Italiaan Damiano Cunego. De rit eindigde bergop met een aankomst van de eerste categorie op de Flumserberg.

Marianne Vos heeft de Baskische rittenkoers Emakumeen Bira gewonnen. Ze sloot gisteren af in stijl. Zij won op de slotdag haar vierde van in totaal vijf etappes. In de slotetappe in de omgeving van Eibar versloeg Vos de Duitse Trixi Worrack in de sprint, nadat het veld net als in de eerste dagen volledig uiteen geslagen was. Bijzonder was haar overwinning zaterdag in de tijdrit. De Nederlandse hield onder meer wereldkampioene tijdrijden Hanka Kupfernagel achter zich. Vos verzet zich tegen de beslissing van de wielerunie (KNWU) om haar niet de olympische tijdrit te laten rijden.

De Australiër Chris Sutton (Slipstream) heeft gisteren de Delta Tour Zeeland gewonnen. Sutton werd in de tweede en laatste etappe tweede achter de Sloveen Borut Bozic. Dankzij bonificatieseconden nam Sutton in Terneuzen de leiderstrui over van de Nederlander Jens Mouris, die vierde in de einduitslag werd. (ANP)